Overslaan en naar de inhoud gaan

Dahlia

Dahlia sp.

Knolplant met meer dan 2500 cultivars met verschillende kleuren, bloemvormen en hoogtes. Indrukwekkende zomerbloeier. De knollen worden voor de vorst gerooid en vorstvrij bewaard.

De bladeren zijn groen-paars, min of meer gekarteld en hebben duidelijk zichtbare nerven. De bloemvormen zijn zeer divers: enkelvoudig, gevuld, waterlelieachtig, bolvormig, cactusbloemen, pomponvormen…

Er is een heel kleurenpalet van dahlia's op de markt: wit, geel, oranje, rood, paars, roze of tweekleurig. De vruchten zijn grote, decoratieve knoppen die bruin indrogen.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
175
Giftig
knollen vorstvrij overwinteren
Bladeren
groen-paars, min of meer gekarteld, duidelijk zichtbare nerven
Wanneer planten
juni
-
september
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
enkelvoudig, gevuld, waterlelieachtig, bolvormig, cactusbloemen, pomponvormen…
wit, geel, oranje, rood, paars, roze of tweekleurig
Extra
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Een dahlia doet het op elke plek waar niet te veel wind staat goed. Hoge soorten moeten een steuntje krijgen; de lage staan het mooist voorin borders of perken.
Plantdichtheid: 3 per m²

Cultivars (Soorten)

De keuze is overweldigend. Er zijn lage en zeer hoge soorten, enkelbloemige en gevulde, lelieachtige, bolvormige en ouderwetse pomponachtige. De omvang van de bloem varieert van 2 tot 30 cm, in alle kleuren van de regenboog, tot zelfs gestreepte toe. Prachtig in een boeket.

Onderhoud

De dahlia is een niet-winterharde plant; de knollen moeten elk jaar opnieuw opgegraven worden. 
Bewaar de knollen op een koele plaats (5°C), vorstvrij en toegedekt met lichtvochtige turf. Plant ze uit zodra het vorstgevaar geweken is.

Dit wist je nog niet:

Alle delen van de dahlia's zijn eetbaar en hebben een radijsachtige smaak. De wortels zijn minder lekker, maar wel zeer voedzaam.

Afbeelding