Dahlia
Dahlia sp.
Knolplant met meer dan 2500 cultivars met verschillende kleuren, bloemvormen en hoogtes. Indrukwekkende zomerbloeier. De knollen worden voor de vorst gerooid en vorstvrij bewaard.
De bladeren zijn groen-paars, min of meer gekarteld en hebben duidelijk zichtbare nerven. De bloemvormen zijn zeer divers: enkelvoudig, gevuld, waterlelieachtig, bolvormig, cactusbloemen, pomponvormen…
Er is een heel kleurenpalet van dahlia's op de markt: wit, geel, oranje, rood, paars, roze of tweekleurig. De vruchten zijn grote, decoratieve knoppen die bruin indrogen.
Eigenschappen
wit, geel, oranje, rood, paars, roze of tweekleurig
Belangrijke zaken om te weten
Waar plaatsen
Een dahlia doet het op elke plek waar niet te veel wind staat goed. Hoge soorten moeten een steuntje krijgen; de lage staan het mooist voorin borders of perken.
Plantdichtheid: 3 per m²
Cultivars (Soorten)
De keuze is overweldigend. Er zijn lage en zeer hoge soorten, enkelbloemige en gevulde, lelieachtige, bolvormige en ouderwetse pomponachtige. De omvang van de bloem varieert van 2 tot 30 cm, in alle kleuren van de regenboog, tot zelfs gestreepte toe. Prachtig in een boeket.
Onderhoud
De dahlia is een niet-winterharde plant; de knollen moeten elk jaar opnieuw opgegraven worden.
Bewaar de knollen op een koele plaats (5°C), vorstvrij en toegedekt met lichtvochtige turf. Plant ze uit zodra het vorstgevaar geweken is.
Dit wist je nog niet:
Alle delen van de dahlia's zijn eetbaar en hebben een radijsachtige smaak. De wortels zijn minder lekker, maar wel zeer voedzaam.
