Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouden regen

Laburnum anagyroides

De gouden regen is een kleine loofboom die ook kan uitgroeien tot een struik. Hij heeft een gespreide kroon waaruit eind mei gele trossen bloemen hangen die tot 20 cm lang zijn. De bloei van de gouden regen is ongelooflijk mooi en hij wordt dan ook aangeplant voor zijn grote sierwaarde.

Na de bloei verschijnen de giftige peulen. Het is daarom ook niet aan te raden deze boom te planten in een tuin waar kinderen of honden spelen. De elliptische bladeren staan per drie en zijn lang gesteeld. De plant is niet wintergroen.

De gouden regen komt volledig tot zijn recht als solitaire aanplant maar ook als aanplant in een loofgang kan hij zorgen voor prachtige taferelen.

Eigenschappen

Type
boom
heester of struik
Grootte
800
Giftig
peulen zijn giftig
Bladeren
lichtgroen, elliptisch, per drie
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
niet, enkel dood hout verwijderen
Bloem
gele trossen, tot 20 cm lang

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De boom staat graag in de zon of in de half schaduw. Hij groeit goed op alle grondsoorten en vraagt enkel een goed doorlaatbare bodem die niet te nat is.

Onderhoud

De plant wordt best niet gesnoeid, door de snoei kunnen holten in het hout ontstaan waar water in blijft zitten en zo verrotting kan veroorzaken.

Dit wist je nog niet:

Het hout van de gouden regen werd vroeger gebruikt om blaasinstrumenten zoals de fluit mee te maken. Het hout is namelijk bijzonder hard en bijna zwart. Tegenwoordig verkiest men hier andere soorten voor die dikkere stammen produceren en makkelijker te verwerken zijn.

De plant is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen. 

Afbeelding