Overslaan en naar de inhoud gaan

Judaspenning

Lunaria sp.

Lunaria annua is een tweejarige soort die 50-80 cm hoog wordt. Lunaria rediviva is een vaste plant en lijkt op de tweejarige judaspenning, maar heeft langwerpige in plaats van ronde zaaddozen. De groene bladeren zijn ei- tot hartvormig, grof gekarteld, de bovenste zijn zittend (heel kort gesteeld) en de onderste gesteeld. Ze zijn groot tegenover de bloemen en ze zijn niet wintergroen.

De bloemetjes zijn klein, met vier bloemblaadjes. Vaak verschillende kleurcontrasten bij de bloemen.  De bloem kan als snijbloem gebruikt worden en ze bloeien tijdens de lente en zomer. Judaspenning maakt ronde zaaddozen die zich uitzaaien. De uitzaaiing is niet storend, maar kan wel de indruk geven dat deze plant een onkruidachtig gedrag vertoont. 

Eigenschappen

Kleur
meerkleurig
Type
vaste plant
Grootte
100
Bladeren
groen, grof gekarteld, ei- tot hartvormig
bovenste bladeren zittend, onderste gesteeld
Wanneer planten
maart
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Bloem
paars, violet, rood en wit
klein met 4 bloemblaadjes
Extra
vruchtdragend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De judaspenning kan op alle grondsoorten overleven, maar de bodem moet wel vochtig zijn. Hij staat het best in de halfschaduw en mag enkele uren in de volle zon staan. 

Onderhoud

De bodem moet altijd vochtig zijn, dus voldoende water geven. De plant groeit snel en breidt zich vanzelf uit dus hij moet regelmatig bijgeknipt worden indien het storend wordt. Deze plant heeft een mooi kleurenpalet en is makkelijk te verzorgen. 

Dit wist je nog niet:

De plant is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen.