Overslaan en naar de inhoud gaan

Gladiool

Gladiolus

Ontmoet de majestueuze Gladiool, een bloem die een krachtig statement maakt in elke tuin of bloemstuk. Met zijn imposante hoogte, sierlijke bloemen en een overvloed aan kleuren, is de gladiool een ware blikvanger. Of het nu gaat om de grote en levendige bloemen van de Gladiolus grandiflorus, de betoverende geur van de Gladiolus callianthus, of de charmante compactheid van de Gladiolus nanus, er is een uitvoering voor elke smaak en stijl. Onderhoud is eenvoudig, met behulp van ondersteuning voor lange stelen, regelmatige bemesting en het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Klaar om je tuin te laten oplichten met deze weelderige bloemen? Laat de gladiolen schitteren en bewonder de pracht en praal die ze te bieden hebben!

Eigenschappen

Type
vaste plant
Wanneer planten
juli
-
november
Zon
zon
Locatie
buiten
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Gladiolen groeien het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende, vruchtbare grond. Ze hebben direct zonlicht nodig. Zorg voor beschutting tegen harde wind en ondersteun de lange stelen met plantenstokken of een gaasframe. Gladiolen kunnen worden geplant in tuinen, bloembedden, potten of containers. Houd een ruimte van 10 tot 15 centimeter tussen de bollen. Vergeet niet om de knollen uit te graven en te bewaren tijdens de winter in koudere klimaten. Geniet van de prachtige bloemen tijdens het groeiseizoen!

Cultivars (Soorten)

Er zijn verschillende soorten Gladiolen beschikbaar, zoals de populaire Gladiolus grandiflorus met grote bloemen in diverse kleuren. Gladiolus callianthus heeft witte bloemen met een donkerpaars of donkerrood hart en een heerlijke geur. Gladiolus nanus is een dwerggladiool met compacte bloemtrossen in verschillende kleuren. Gladiolus communis is een wilde gladiool met kleine bloemen in roze en paarse tinten. Gladiolus primulinus, ook wel butterfly gladiool genoemd, heeft kleinere bloemen die lijken op vlinders in geel, oranje, roze en rood. Kies de soort gladiool die bij jouw voorkeur past en geniet van hun pracht in de tuin of als snijbloem binnen.

Onderhoud

Het onderhouden van gladiolen is eenvoudig. Geef ze regelmatig water zonder te overdrijven, bemest ze tijdens het groeiseizoen, en ondersteun de lange stelen met plantenstokken. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te bevorderen. Houd ze vrij van ziekten en plagen en graaf de knollen uit en bewaar ze in koude klimaten. Volg deze stappen en geniet elk jaar van prachtige bloeiende gladiolen in je tuin.

Afbeelding
Gladiool