Overslaan en naar de inhoud gaan

Kweepeer

Cydonia oblonga

De kweepeer is een zeer oude fruitboom die met zijn grillige groeiwijze kan uitgroeien tot een hoogte van 8 m. Bij de lokale boomkwekerij kan gekozen worden voor een laagstam die uitgroeit tot 2,5 m, een halfstam die een hoogte van 3,5 m bereikt of een hoogstam die 8 m kan worden.

In mei verschijnen de geurende wit/zachtroze bloemen, hierna volgen de grote, gele peervormige vruchten. Het blad is groot, lichtgroen met een ovale tot eironde vorm en brengt in de herfst een mooie gele verkleuring. Kenmerkend aan de kweepeer zijn de jonge twijgen en het jonge blad, zij hebben een zacht, wit-viltig laagje over zich heen.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
800
Bladeren
lichtgroen, groot, ovaal tot eirond
Wanneer planten
april
-
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
wintersnoei december
Bloem
wit/zachtroze, geurend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De kweepeer is niet bodemspecifiek en gedijt in zure, neutrale en licht kalkhoudende bodems. Hij wordt best aangeplant in een goed doorlaatbare, matig vruchtbare grond. Hij houdt niet van directe zeewind.

Onderhoud

Snoeien bij fruitbomen doe je om licht in de kroon te brengen. Beschadigde takken en takken die het licht wegnemen mogen weggesnoeid worden.

Dit wist je nog niet:

De kweepeer is een zeer oude fruitboom, sinds de oudheid wordt hij in grote aantallen door de mens gekweekt. De rauwe vruchten zijn heel hard, daarom worden deze verwerkt tot jam, sterke drank en thee. Vandaag zijn er cultivars op de markt waarvan de vrucht zachter is en rauw gegeten kan worden.

 

Afbeelding