Overslaan en naar de inhoud gaan

Skimmia

Skimmia japonica

Skimmia is een echte terrastopper voor de winter en vroege lente. De heester heeft een aantrekkelijk blad, geurende bloemen en felgekleurde bessen. Skimmia is ook erg decoratief in volle grond, in de siertuin, of als lage haag.

De bladeren zijn donkergroen, leerachtig, glimmend en elliptisch. In het najaar verschijnen de roze bloemknoppen. Skimmia bloeit maart-april met dikke opstaande trossen compact bij elkaar zittende witte, geurende bloemen die lang mooi blijven. De mannelijke bloemen zijn groter dan de vrouwelijke.

Later volgen de opvallende rode bessen aan de vrouwelijke planten. Je moet wel een mannelijke plant in de buurt hebben om bessen te krijgen.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
100
Bladeren
donkergroen, leerachtig, glimmend, elliptisch
Wanneer planten
februari
-
april
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, snoei na bloei
Bloem
witte, opstaande trossen, geurend
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant skimmia op een plaats in de halfschaduw, de felle middagzon moet vermeden worden. De bodem dient goed doorlaatbaar en zuur te zijn.
Plantdichtheid: 1 - 3 per m²

Cultivars (Soorten)

Fragrans, met aromatisch blad tot 10 cm; Nymans, met smaller, wat langer blad; Rubella, met opvallende rode knoppen zijn de mooist; Skimmia x confusa 'Kew Green' is een prachtige potplant met opvallende groengele bloemen.

Onderhoud

Skimma japonica groeit zeer langzaam, daarom is snoei niet nodig. Wanneer je toch vormsnoei wil toepassen doe je dit best in het voorjaar, na de bloei.

Afbeelding