Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeneik

Quercus ilex

De steeneik is een groenblijvende eik met een typische donkergrijze schors die bij volwassen exemplaren ondiep gegroefd is. Deze boom uit het Middellandse Zeegebied vraagt de eerste jaren wat beschutting tegen de vorst. In ons klimaat blijft de boom bescheiden van afmeting en wordt hij maximaal acht meter hoog en vier meter breed.

De kroon van de steeneik groeit eirond en later breedrond uit. De bladeren zijn donkergroen, eirond tot lancetvormig, leerachtig, glimmend, hulstachtig getand en later glad. De jonge twijgen zijn witviltig. In mei bloeit de steeneik met goudgele, bleke katjes van 4 tot 7 cm lang. Later verschijnen de lange eivormige eikels, per 1 tot 3 bij elkaar, elk zo'n 1 tot 2 cm groot.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
boom
Grootte
2500
Bladeren
donkergroen, eirond tot lancetvormig, hulstachtige getand - later glad
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
goudgele, bleke katjes van 4 tot 7 cm lang
Extra
wintergroen
zouttolerant
Ph
kalkrijk

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Steeneik verlangt een kalkrijke, eerder droge grond. Hij verdraagt luchtvervuiling en zeewind.

Onderhoud

Deze boom laat zich goed in vormsnoeien en kan daarom toegepast worden als haag.
Steeneik als haag snoei je 2 maal per jaar: één keer in april en één keer in september.

Dit wist je nog niet:

Het hout van de steeneik is heel hard en zwaar en wordt toegepast als onderdelen in de wagenmakerij en in windmolens voor de kammen van de wielen. Daarnaast is het hout, zoals het hout van de zomer- en wintereik, zeer geliefd als brandhout. 

Ook de bast van de steeneik wordt gebruikt voor het looien van huiden en de eikels zijn eetbaar wanneer ze geroosterd zijn.

Afbeelding