Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlinderstruik

Buddleja davidii

Buddleja sp. zijn struiken met een grote sierwaarde en een mooie vorm. De rijke bloei in de zomermaanden is prachtig.

De bladeren zijn zilverkleurig, viltig en lancetvormig blad met een lichte onderzijde. De bloei is wit, roze of paars en bestaat uit geurende rechtopstaande of overbuigende bloempluimen die massa's vlinders aantrekken.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
400
Bladeren
zilverkleurig, viltig, lancetvormig
Wanneer planten
juni
-
september
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
voorjaar, verjongingssnoei
Bloem
bloempluimen
wit, roze, paars
Extra
winterhard
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Vlinderstruik staat mooi in groep en als solitair in de kleinere tuinen. Doet het ook goed op droge, zonnige plekken en in bakken. Verdraagt geen zeewind. De struik stelt weinig eisen aan de bodem: zorg dat de bodem niet te rijk is en eerder droog dan nat.
Plantdichtheid: 1 per m²

Cultivars (Soorten)

Buddleja davidii 'White Ball' (50-100cm) is één van de kleinste en meest compacte vlinderstruiken. Andere laagblijvende cultivars groeien eerder breed tot kruipend; Buddleja ARGUS® Velvet (125-175cm) is een compacte vlinderstruik die ook geschikt is voor kleinere tuinen; Buddleja ARGUS® White (100-120cm) is een bijzonder compacte vlinderstruik die ook geschikt is voor kleine (stads)tuinen. Verdraagt vrij goed zomerse warmte, mits een voldoende vochthoudende plek.


Het meest vernieuwende en unieke is dat deze Buddleja ARGUS cultivars geen zaad maakt en zich dus niet kan uitzaaien, zoals z'n soortgenoten soms te enthousiast doen.

Onderhoud

De kleine soorten kunnen in april of mei, na de vorst, tot 15 à 40 cm boven de grond teruggesnoeid worden. De grotere soorten snoei je terug wanneer verjongingssnoei nodig is. Dit kan wanneer de struik niet meer compact is en veel dood hout aanwezig is.

Afbeelding