Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnebloem

Helianthus annuus

De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die wel 3 m hoog kan worden. De bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen een lekkernij voor vogels. In april-mei zaai je ter plaatse in de tuin. Je kan ook voorzaaien in potjes, maar dan moeten de jonge plantjes afgehard worden voor uitplant.

De bladeren zijn groen, groot en ruwbehaard. Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
300
Bladeren
groene, grote, ruwbehaarde bladeren
Wanneer planten
juli
-
september
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
groot, geel met bruin hart
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zonnebloemen staan graag in de volle zon. Ze verkiezen een zwaardere, voedzame grond.
Plantdichtheid: 3 - 4 per m²

Dit wist je nog niet:

Wanneer de bloemknop van de zonnebloem nog niet geopend is, draait deze op zonnige dagen met de zon mee van oost naar west. 's Nachts draait de bloemknop terug naar het oosten. Dit fenomeen heet heliotropisme en is mogelijk door een flexibel segment van de stengel onder de bloemknop. Wanneer de bloem gaat openen verstijft dit segment en blijft het bloemhoofd gericht op oostelijke stand.

Afbeelding