Overslaan en naar de inhoud gaan

Drakenklimop

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum of drakenklimop is bij ons bekend als een niet bloeiende kamerplant met decoratieve bladeren, die oorspronkelijk afkomstig is uit Oceanië en Zuidoost-Azië. Het is een snelgroeiende plant die bekend staat om zijn goudgele tot groene hartvormige bladeren. Het is ook een populair kamerplant omdat het schadelijke stoffen uit de lucht kan filteren.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
Giftig
Gitig voor mens en dier
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Qua standplaats stelt de Epipremnum weinig eisen. Ideaal is een lichte tot halfschaduwde plaats, maar zelfs bij weinig licht blijft de bladtekening behouden. In de winter daarentegen moet men er wel voor zorgen dat de planten nog iets van licht krijgen. Ook wordt aangeraden om de plant te plaatsen in een ruimte met een temperatuur van 15-30°C. Droge lucht geeft weinig problemen maar soms eens besproeien kan zeker geen kwaad; dit kan namelijk helpen om de plant vrij te houden van spint en webjes. 

Cultivars (Soorten)

Andere variëteiten naast de aureum zijn de ‘Marble Queen’ (witbont blad en daardoor iets tragere groei) en de Scindapsus pictus (groen blad met grijswitte plekken, moeilijker te verzorgen). Allen zijn het planten die lange ranken vormen waardoor ze geschikt zijn voor een teelt in hangpotten (afhangers) of voor opwaartse groei in potten met een mosstok. Zoals de meeste ‘groene’ kamerplanten kunnen ook deze soorten schadelijke stoffen uit de lucht filteren.

Onderhoud

Op het vlak van verzorging volstaat het om de grond licht vochtig te houden, je geeft water wanneer de bovenste grond droog aanvoelt. In het groeiseizoen kan je 1x/maand wat plantenvoeding bijgeven, in de winter is dat niet nodig. Bij te wilde groei of als men meer vertakking wil, kan men de takken in het voorjaar snoeien en het snoeisel kan eventueel gebruikt worden als stek voor opkweek van nieuwe plantjes. Je plaatst ze eerst in een glas water en vanaf beworteling in een mengsel van potgrond+zand.

Verder wordt aangeraden om elke 2-3 jaar de planten eens te verpotten naar een grotere potmaat (+20% groter) met nieuwe potgrond (lichtbemest turfmengsel, met pH 5,5-6,0).
De Epipremnum aureum en ‘Marble Queen’ zijn zeer gemakkelijk te verzorgen, de ‘pictus’ laat in slechte groeiomstandigheden al wel eens bladeren vallen. 
 

Dit wist je nog niet:

  • Bruine schadeplekken in de bladeren of donkere bladranden kunnen wijzen op een te koude standplaats;
  • verbleking van bladeren kan duiden op een te zonnige standplaats of kan voorkomen als nooit plantenvoedsel wordt bijgegeven. Ook als er veel spint aan de onderzijde van het blad zit, kan men vergeling van de bladeren zien;
  • witte pluisjes in de oksels van de scheuten of op de onderkant van de bladeren kunnen duiden op een aantasting met wolluizen; deze kan je manueel weghalen (pincet) en wegwassen met een sponsje gedrenkt in alcohol, spiritus,… Nadien spoel je de bladeren af;
  • de plant is giftig is voor huisdieren en kinderen, vandaar is het gebruik als hangplant die ergens buiten bereik staat op dat vlak het veiligst.