Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlinderorchidee

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis is een sierlijke orchidee die een beetje aan een ballerina doet denken: uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen, de planten hebben één, twee of meer takken.

Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben is een exotische uitstraling, lange bloei en onderhoudsvriendelijk karakter.

In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeien Phalaenopsis vaak op bomen, op takken en op twijgen met de wortels in de lucht. Dit worden epifytische groeiende planten genoemd. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
meerkleurig
oranje
paars
rood
tweekleurig
wit
Type
vaste plant
Grootte
50
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
binnen
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Een vlinderorchidee groeit het beste op een locatie met helder, indirect licht. Plaats de orchidee in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar hij voldoende licht kan ontvangen zonder direct zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren van de orchidee verbranden. Als je geen geschikte raamplek hebt, kun je ook gebruik maken van kunstmatige verlichting, zoals fluorescentielampen of speciale groeilampen voor orchideeën. Zorg er ook voor dat de omgevingstemperatuur rond de 20-25 °C ligt, en vermijd tocht en extreme temperatuurschommelingen.

Cultivars (Soorten)

Vlinderorchideeën zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en hybriden. Enkele populaire soorten zijn onder andere Phalaenopsis amabilis, Phalaenopsis violacea en Phalaenopsis schilleriana. Elk met hun eigen unieke bloemkleuren en kenmerken. Daarnaast zijn er door het kruisen van verschillende soorten en variëteiten, talloze hybriden ter beschikking. Deze hybriden bieden een breed scala aan kleuren, patronen en bloemvormen. Bij het kiezen van een vlinderorchidee is het handig om de specifieke eigenschappen van de gekozen variëteit te kennen, zoals bloemkleur en geur, om ervoor te zorgen dat het aan je voorkeuren voldoet.

Onderhoud

 

Om een vlinderorchidee goed te onderhouden, moet je regelmatig water geven en voorkomen dat de wortels te lang in water staan. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid door een luchtbevochtiger te gebruiken of een dienblad met water in de buurt te plaatsen. Geef de orchidee regelmatig orchideeënvoeding tijdens het groeiseizoen. Overweeg verpotting om de paar jaar en snoei dode bloemen en gele bladeren. Plaats de orchidee op een locatie met indirect licht en gematigde temperaturen. Door deze stappen te volgen, kun je de gezondheid en bloei van je vlinderorchidee behouden.

Dit wist je nog niet:

  • Het is beter om regenwater te geven dan kraantjeswater. Kraantjes water is te kalkrijk.
  • Om rot en schimmels te vermijden, moet je op de potsubstraat gieten en niet in het hart van de plant.
  • Het vergelen van de bladeren kan duiden op overmatig direct zonlicht, terwijl een te donkere standplaats vroegtijdig bloemknopval kan veroorzaken. Donker groene bladeren kunnen een gebrek aan licht aangeven. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen voldoende maar indirecte licht voor gezonde bladeren en bloeiende orchideeën.

 

Afbeelding
Vlinderorchidee