Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfstanemoon

Anemone sp.

Herfstanemonen zijn sterke planten die snel grote pollen vormen met een dicht bladerdek. Ze bloeien wanneer veel andere planten uitgebloeid zijn.

Het blad is afhankelijk van de soort lichtgroen tot donkergroen, getand en staat in paren aan de stelen. De bloemen zijn wit of roze, komvormig en met 5 of meer kroonbladen rond gele meeldraden.

Eigenschappen

Kleur
roze
wit
Type
vaste plant
Grootte
100
Bladeren
lichtgroen-donkergroen, getand, in paren 
Wanneer planten
juli
-
september
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Bloem
wit, roze, komvormig, met 5 of meer kroonbladen rond gele meeldraden
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant de herfstanemoon op een open plek of in een gemengde border op een plaats met een frisse grond. De plant is bestand tegen zeewind. 
Plantdichtheid: 6 - 9 per m²

Cultivars (Soorten)

A. tomentosa 'Robustissima', met roze bloemen, is de sterkst groeiende herfstanemoon. Ze verdraagt goed schaduw en groeit snel en moet dus voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. De bleekroze bloemen kunnen tot 8cm groot worden; A. 'Honorine Jobert' is iets minder sterk uitgroeiend, met witte enkele bloemen en zeer donkergroen blad; A. 'Serenade' is rijkbloeiend, met halfdubbele roze bloemen tot 80 cm hoog; A. hupehensis 'Hadspen Abundance' is de laagstblijvende soort (30-60 cm), met donkerroze kroonbladeren die aan de uiteinden verbleken tot bijna witte randen.