Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstster

Euphorbia pulcherrima

Kerststerren, ook gekend onder de naam poinsettia, zorgen vandaag in veel landen voor kerstsfeer tijdens de eidejaarsperiode. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. De kerstster is oorspronkelijk een tuinplant en het lukte pas in de jaren '50 om een aantal soorten te kweken die geschikt waren als kamerplant. Het was wel de moeite waard. Deze winterbloeier groeide snel uit tot een van de populairste kamerplanten in de feestperiode. 

De reden is simpel: met zijn kleurrijke, stervormige hoge bladeren past hij perfect bij de andere kerstversiering. Hij staat niet alleen mooi op zichzelf maar ook bijvoorbeeld op een mooi versierde kersttafel. 

Eigenschappen

Kleur
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
30
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zet de kerstster op een plaats met veel lichtinval, maar zorg dat er geen direct zonlicht op de plant straalt. 

Onderhoud

De plant staat graag continu in een licht vochtige grond. Geef dus voldoende, lauwwarm water. Daarna wacht je tot de potgrond bovenaan droog aanvoelt. De kerstster houdt namelijk niet van natte voeten. Giet overtollig water in het schaaltje onder de plant steeds weg anders zullen de bladeren verwelken en afvallen.

Dit wist je nog niet:

De naam Euphorbia is een oude Latijnse plantennaam die mogelijk is afgeleid van Euphorbos, lijfarts van Juba II (overleden 24 voor Christus), koning van Numidie. Hij zou de geneeskrachtige werking van het witte melksap ontdekt hebben.

De Euphorbia pulcherrima is afkomstig uit de vochtige subtropische berggebieden van Centraal-Amerika. Andere planten uit de Euphorbiaceae kennen een veel groter verspreidingsgebied, bijna wereldwijd. Er komen kruipende planten, struikvormen, bomen en zelfs cactusachtige soorten voor in deze familie.

Afbeelding