Overslaan en naar de inhoud gaan

8 perkplanten voor een zomers gevoel in je tuin

Wanneer de lente in het land is, kan het niet snel genoeg gaan in de tuin. Want, zeg nu zelf, er is niets mooier dan een kleurrijke tuin met bloemen in bloei. Wil je jouw terras of balkon ook zo snel mogelijk opfleuren? Dan zijn perkplanten de perfecte keuze. Maar wat zijn perkplanten? En uit welke soorten perkplanten kan je kiezen? Ontdek ze hier.

Wat zijn perkplanten?

Perkplanten zijn eenjarige planten die speciaal gekweekt worden om jouw tuin, terras of balkon op te fleuren. De eenjarige perkplanten zijn vanaf het voorjaar (eind april-mei) verkrijgbaar, tot en met augustus. Daarna is het de beurt aan de najaarsplanten. Je vindt deze eenjarige planten in alle tuincentra.

Hoe en wanneer perkplanten planten?

Belangrijk om weten is dat eenjarige perkplanten niet winterhard zijn. Ze zullen vorst dus niet overleven. Dit wil zeggen dat je ze best pas (na) half mei plant, wanneer het risico op nachtvorst achterwege is. Heb je toch eerder perkplanten geplant en voorspellen ze een koude nacht? Bescherm ze dan met een doek.

Enkele tips voor het planten van perkplanten en een rijke bloei in pot:

  • Vul de potten met potgrond, tot twee centimeter onder de rand.
  • Geef elke dag veel water. Het overtollige water stroomt vanzelf weg.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen.
  • Geef na een maand voeding bij.

Welke soorten perkplanten zijn er?

De aanbieding perkplanten wordt steeds groter maar er zijn heel wat lievelingetjes die het jaar op jaar goed doen. Deze eenjarige planten zal je vaak tegenkomen in veel tuinen, op het balkon of het terras:

Petunia

Dit is zonder twijfel een van de meest populaire perkplanten. De petunia bestaat er in grote trompetvormige, kleinbloemige en dubbelbloemige soorten. Deze bloemen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren (rood, wit, paars, …) en kennen een zeer rijke en kleurrijke bloei.

Primula

Primula of sleutelbloem is eigenlijk een vaste plant die als eenjarige wordt gekweekt. Opvallend: de primula kan ook in de huiskamer worden gehouden. De kleine open bloempjes staan in dichte clusters bij elkaar.

(Hang)geranium

Deze perkplant is vooral gekend onder zijn Latijnse naam, Geranium Pelargonium. Wil je zo vroeg mogelijk kleur in je tuin, dan moet je zeker deze perkplanten kopen. Zij bloeien namelijk al vanaf maart. Een (hang)geranium is ook een van de perkplanten die het langst bloeien, tot de eerste vorst in het najaar. Je kan deze planten zowel in potten als in volle grond planten. De geraniums doen het goed in halfschaduw of in de zon.

Viooltjes

De viola is een groot geslacht met eenjarige, tweejarige en zelfs meerjarige planten. Welke soort je ook hebt, wat vaststaat is dat viooltjes prachtige bloemen hebben. De bloemetjes hebben in de meeste gevallen een drietal kleuren, bv. wit, paars en blauw.  

Gerbera

Prachtige eenvoud is de kracht van de Gerbera. Het is een plant met bloemen in de sympathieke oervorm, zoals een kind ze tekent. Tel daar frisse, heldere kleuren en vele vormen en maten bij op en het mag geen verrassing zijn dat gerbera’s zo populair zijn.

Begonia

Snoepjeskleuren, talloze bloemetjes en Begonia bloeit maar door: geen wonder dat ze al jaren niet meer weg te denken is als levende mooimaker. Begonia is zowel binnenshuis als kamerplant, als buiten in de tuin in de volle grond of in potten te gebruiken. Buiten floreert deze perkplant in halfschaduw.

Lobelia

Lobelia’s bloeien iets later (juni) maar ze maken het goed door tot in het najaar door te gaan (oktober). De kleine, langgesteelde bloemen zijn er in diverse blauwtinten, lila, rozerood of wit. Geef deze perkplanten een standplaats in halfschaduw of in de zon.

Vlijtig liesje

Deze eenjarige bloeit dapper door tot de eerste nachtvorst en is bijzonder sterk. Je kan het vlijtig liesje in volle grond planten en in een pot op het terras of balkon, maar je kan ze ook als hangplant gebruiken. Als je ze als hangplant verkiest, geef je ze best wat vaker water omdat ze dan meer in contact komen met zon en wind.