Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerbera

Gerbera sp.

Kleur is de kracht van Gerbera. Het is een plant met bloemen in de sympathieke oervorm, zoals een kind ze tekent. Tel daar frisse, heldere kleuren en vele vormen en maten bij op en het is duidelijk dat gerbera’s op pot binnenshuis niet voor niets terrein veroveren.

Tot voor kort werd Gerbera alleen als kamerplant aangeboden, tegenwoordig is ze ook als tuinplant verkrijgbaar voor patio, balkon of terras. Er is zelfs een winterharde Gerbera.

Eén Gerberabloem bestaat eigenlijk uit zeer veel kleine bloemetjes. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm van de bloem. Het hart van de Gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, maar deze zijn kokervormig.

Bij een verse bloem bloeien de buitenste 2 tot 4 bloemkransen van deze kokervormige bloemetjes. De stampers en meeldraden hiervan zijn dan goed zichtbaar. Zijn er bij meer bloemkransen de stampers en meeldraden zichtbaar, dan is de bloem minder vers.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
meerkleurig
oranje
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Type
vaste plant
Grootte
20
Bladeren
groot, gelobd, behaarde stengels
Zon
halfschaduw

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zet de Gerbera binnenshuis op een plaats met veel licht, zonder direct zonlicht. Buiten zet je de Gerbera best in de halfschaduw. Op een plekje in de volle zon gaat de plant veel water nodig hebben en kunnen de bladeren verkleuren.

Cultivars (Soorten)

Grootbloemig: Gerbera Optima (oranje), G. Serena (roze), G. Ruby Red (rood), G. Ferrari (rood), G. Tamara (geel)
Kleinbloemig: Gerbera Flolili (oranje), G. Salsa (rood), G. Illusion (geel), G. Kaliki (geel), G. Jaimy (rood)

Onderhoud

Zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig is, zonder dat er een laagje water op de bodem blijft staan. Meststof toevoegen kan, maar is niet noodzakelijk.

Dit wist je nog niet:

De bloemen van de gerbera zijn ook prachtige snijbloemen. 

Afbeelding