Overslaan en naar de inhoud gaan

Eetbare planten: mooi en lekker

Niet alleen de moestuin levert een lekkere oogst op. Je zou er van staan kijken hoeveel eetbare planten je terugvindt in een siertuin. Ontdek welke sierplanten ook heel smakelijke blaadjes, bloemen of bessen hebben.

Eetbare vaste planten: haal lekkers uit je border

Om iets lekkers uit de border te kunnen oogsten, moet je echt niet op zoek gaan naar heel bijzondere, moeilijk te verkrijgen soorten. De kans is zelfs groot dat er al enkele eetbare planten en bloemen in je siertuin staan.

Daglelie (Hemerocallis)

  • Bloemblaadjes: fleur warme en koude hartige gerechten en desserts op
  • Bloemen: deze kun je in hun geheel in een beslagje frituren of vullen met bijvoorbeeld zalmmousse of ijs.
  • Bloemknoppen: een lekker ingrediënt in roerbakgerechten

Eetbare wortels van planten, je zou denken dat die niet bestaan maar jawel hoor. De jonge blaadjes en de wortels van de daglelie – met de smaak van bloemige aardappelen – zijn te gebruiken.

Goed om te weten: de oranje en gele bloemen smaken zoeter en zachter dan de (donker)rode die best pittig ‘gepeperd’ zijn.

Goudsbloem (Calendula)

Nog zo’n culinair wonder. De bloemblaadjes geven hun prachtige oranje kleur af als je ze meekookt met rijst(pap) of aardappelen. Vers zijn ze lekker in een groene salade, en ze geven ook kleur en smaak aan gebak.

Goed om te weten: hoe meer je plukt, hoe langer de goudsbloem zal doorbloeien.

Dropplant (Agastache)

Ook dit is een lekkere borderbeauty. De bladeren hebben een anijsachtige smaak die wel past in sommige (fruit)salades of bij varkensvlees; je kunt er ook een bijzondere thee van trekken.

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

De volledige plant is eetbaar: van de pittig smakende bijna ronde blaadjes en de kleurrijke bloemen – beide lekker en mooi in salades – tot de dikke, bolronde zaden die ingemaakt een alternatief vormen voor kappertjes.

Nog meer vaste eetbare planten

Daslook (Allium ursinum) • look-zonder-look (Alliaria petiolata) • duizendblad (Achillea) • zeekool (Crambe maritima)rozen • flox • tuinanjer (Dianthus)lavendelooievaarsbek (Geranium) Hosta • bergamot (Monarda)

Eetbare planten uit de bloembak

Ook in een bloembak of grote pot op het terras kan je allerlei lekkers kweken.

  • Vlijtig Liesje (Impatiens): de bloemblaadjes hebben een pittige, radijsachtige smaak en doen het dus goed in zomerse salades.
  • De bloemblaadjes van de knolbegonia (Begonia tuberosa) hebben dan weer een citroenachtige smaak die vooral voor- en nagerechten een frisse toets geeft.
  • Bellenplant (Fuchsia): meng de friszurige bloemblaadjes door een salade.
  • De bloemblaadjes van het Afrikaantje (Tagetes) gebruik je vers op dezelfde manier. Gedroogd zijn ze een waardig alternatief voor saffraan.
  • De vrolijke, kleurrijke bloempjes van alle soorten viooltjes (Viola odorata, Viola tricolor en Viola wittrockiana) zijn eetbaar en laten zich ook goed versuikeren.

Mooie groenten en kruiden

Groenten en kruiden zijn vaak decoratief genoeg om ook een plaatsje in de siertuin op te eisen. Boord bijvoorbeeld de border eens af met bieslook, peterselie of bosaardbei voor een rijke collectie van eetbare planten in de tuin. Zet een artisjok als blikvanger in de border. En vergeet vooral de gewone salie niet: met zijn grijsgroen of roodpaars lichtjes behaard blad, zijn mooie bloempjes en zijn heerlijke geur verdient hij terecht een plaatsje in de siertuin.

Laat de zoektocht naar eetbare planten in jouw tuin beginnen!