Overslaan en naar de inhoud gaan

Anjer

Dianthus sp.

De anjer is een winterharde, meerjarige, kruidachtige plant waarvan de bloemen vaak worden gebruikt in een boeket om kleur te geven. De plant bloeit mei - juni en door het grote aanbod in soorten, is er keuze uit een ruim kleurenpalet: rood, geel, oranje, blauw, paars, roos, violet, wit,... 

Ze hebben vaak een lichtere rand en bestaan uit meerdere bloemblaadjes die samen een bolvormig geheel vormen. De anjer heeft een smal, groen blad dat heel onopvallend is tegenover de opmerkelijke bloem.

Eigenschappen

Kleur
meerkleurig
Type
vaste plant
Grootte
60
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Bloem
meerdere bloemblaadjes, vormen samen een bolvormig geheel
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant de anjer op een zonnige plaats in de tuin. Hij verkiest een neutrale, licht kalkrijke bodem die vochthoudend is. Het vochthoudend vermogen van je bodem opkrikken kan door extra compost toe te voegen of een fractie kleigrond te mengen door de tuingrond.

Dit wist je nog niet:

De anjer is een goede snijbloem want de bloemen verwelken niet snel en hebben een mooie structuur. Ze zijn te vinden in allerlei kleuren en je kan ze op allerlei manieren combineren met andere planten. De anjers kunnen gezet worden in een vaas en deze moet dan eerst goed schoongemaakt worden. Je kan snijbloemvoeding toevoegen zodat ze sneller en beter bloeien.

Ververs het water na vier tot vijf dagen en zorg dat ze niet teveel water hebben. De stengels moeten ongeveer 10 centimeter in het water zitten. Snijd de bloemstelen na enkele dagen nog een keer schuin, zo blijven de bloemen langer vers. Deze bloemen leven het liefst in de halfschaduw. Ze hebben enkele uren zon nodig maar geen direct contact. Ze moeten op een lichte plaats gezet worden.

Afbeelding