Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimop

Hedera helix

Klimop kent iedereen, zowel als kamerplant en als tuinplant. Het is een groenblijvende, houtige klimmer met een harsachtige geur die in bossen vaak voorkomt als bodembedekker en met hechtwortels groeit tegen boomstammen en muren. Onder ideale omstandigheden kan klimop 25-30 meter hoog worden.

Voor binnenshuis zijn een aantal fraaie soorten beschikbaar met mooie bladvormen, -kleuren en –groottes. Meestal worden ze aangeboden als hangplant, maar ze worden in allerlei vormen gekweekt of langs een speciale vorm geleid. Groeit Hedera als kamerplant uit haar jasje, dan kan ze in de tuin nog jaren mee. Het blad van klimop is donkergroen, hartvormig en gelobd. De bloei bestaat uit geelgroene tot groenwitte, kleine bloemschermen die in opstaande trosjes staan. Na de bloei volgen kleine zwarte besjes.

Eigenschappen

Type
heester of struik
Grootte
50
Giftig
blad en bessen giftig bij inname
Bladeren
donkergroen, hartvormig, gelobd
Wanneer planten
augustus
-
oktober
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
vormsnoei, maart - april
Bloem
geelgroen-groenwit, klein, in opstaande trosjes
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Hangplant, klimmer, designer vorm, compleet kamerscherm – met Hedera kun je alle kanten op. Dat de plant goed tegen schaduw kan, maakt haar nog veelzijdiger en aantrekkelijker. En dat ze ondiep wortelt en dus geen heel zware diepe pot nodig heeft om goed te groeien, maakt klimop tot een van de weinige kamerplanten die ook in een lage schaal kunnen worden geplaatst. In de tuin is klimop niet veeleisend, hij doet het goed in vrijwel elke bodem en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.

Cultivars (Soorten)

H. helix 'Buttercup' heeft een geel blad; 'Hibernica' is de grootbladige klimop (slechts 4 tot 6 planten per m²); 'Hibernica Maculata' en 'Sulphurea' zijn bontbladige cultivars; Hedera helix ‘Arborescens’, struikklimop groeit tot 1,5 m hoog en vormt zich als een struik; Hedera helix 'Woerneri'​ is grootbladig, tot 50 cm hoog en groeit heel breed uit; Hedera colchica ' Arborescens', Perzische klimop is een breed uitgroeiende dwergstruik met een groot, blinkend, hartvormig tot ovaal, gelobd blad met bleke nerven.

Onderhoud

Klimop verdraagt regelmatige snoei. Snoeien in maart - april.

Dit wist je nog niet:

Klimop is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen. Omdat hij zo laat op het jaar in bloei staat, is het een heel belangrijke plant voor insecten.

Klimop bevat zeepstoffen (saponinen) om zich te beschermen tegen insecten. Een afkooksel van de bladeren kan gebruikt worden als schoonmaakproduct, als afwasmiddel of wasmiddel.

Afbeelding