Overslaan en naar de inhoud gaan

Tamme kastanje

Castanea sativa

De tamme kastanje is een grote loofboom met een zeer brede kroon. Hij kan uitgroeien tot een hoogte van 30 m. In de schors is een mooie draaiing waarneembaar doordat de stam rond zijn eigen as draait.

Hij heeft een glanzend, getand, donkergroen blad dat 20 cm lang kan worden. In mei-juni verschijnt de opmerkelijke bloei. Grote bundels crème-wit gekleurde katjes groeien dan rechtopstaand door de bladeren in de kroon heen. De vruchten in de lichtgroene, later bruin kleurende, bolsters zijn eetbaar en bestaan uit 2-3 tamme kastanjes.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
3000
Bladeren
donkergroen, glanzend, getand
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, vormsnoei november tot maart
Bloem
bundels crème-witte kastjes

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De tamme kastanje wordt een grote boom en vraagt een minimale afstand rondom van 8 m. Kies daarom een grote open plek in de tuin of kies een cultivar zoals bv. Castanea sativa 'Vincent van Gogh' die maximaal uitgroeit tot een hoogte van 4 m en zo ook in een kleinere tuin tot zijn recht komt.

Hij verdraagt schaduw maar bloeit op een warme, zonnige plaats beter. Qua bodemvereisten verkiest hij een lichtzure bodem, een kalkrijke bodem verdraagt hij niet. Een zandige, luchtige, voedselrijke grond die enig vocht vasthoudt is ideaal voor deze boom. 

Onderhoud

De tamme kastanje heeft van nature een mooie kroonvorm, hij behoeft geen snoei. In zijn jonge jaren kan een begeleidingssnoei toegepast worden en later sporadisch een onderhoudssnoei.

Deze boom behoort tot de ABC-bomen. De sapstroom van deze bomen komt al vroeg in het jaar op gang, wanneer dan gesnoeid wordt zal de boom 'bloeden'. Daarom wordt aangeraden om de tamme kastanje enkel te snoeien in de zomermaanden.

Dit wist je nog niet:

Het hout van de tamme kastanje bevat veel looizuur en is zoals de eik een Europese hardhoutsoort. Hierdoor is het een zeer duurzame houtsoort die onbehandeld buiten gebruikt kan worden. Dit maakt het hout van de tamme kastanje een milieuvriendelijke keuze voor hekwerk en paaltjes. 

De stekels van de bolsters zijn een afweermechanisme tegen vogels en eekhoorns. Zo zijn de vruchten beschermd tegen vroegtijdige aanval.

De tamme kastanje wordt wel 500 jaar oud!

Afbeelding