Overslaan en naar de inhoud gaan

Valse acacia

Robinia pseudoacacia

De valse acacia, ook robinia genaamd, is een grote loofboom met een grijsbruine en ruw diepgegroefde schors. De kruin van de boom is halfopen en deze boom kan alle kroonvormen aannemen. Het hout van de valse acacia is zeer sterk waardoor het niet snel rot of beschadigd geraakt.

De bloem is aantrekkelijk voor bijen door haar specifieke geur. De bloemen zijn redelijk klein, groeien in hangende trossen en zijn paars, roos of wit. De bladeren zijn samengesteld, gevederd met eironde deelblaadjes en staan tegenover elkaar op de stengels. Ze verkleuren in de herfst en zijn de rest van het jaar groengelig. 

Bij inname zijn alle delen van de valse acacia gifitig voor mens en dier, en dodelijk voor paarden.

Eigenschappen

Kleur
meerkleurig
Type
boom
Grootte
2500
Giftig
alle delen zijn giftig!
Bladeren
groengelig, samengesteld gevederd met eironde deelblaadjes
Wanneer planten
april
-
mei
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, juni-december
Bloem
klein, hangende trossen, geurend
paars, roos of wit
Ph
kalkrijk

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Leeft het liefst op een kalkrijke grond en anders op een klei -of zandgrond. Sommige soorten verdragen verharding, andere niet. Hij mag niet op winderige plaatsen geplant worden want hij is windgevoelig en kan zo takbreuken als gevolg krijgen. 

Cultivars (Soorten)

'Frisia' heeft een goudgeel blad en geen doornen, maar bloeit zelden.

Onderhoud

Weinig of niet, eventuele vormsnoei. Dit kan vanaf juni tot eind december. Daarna komt de sapstroom op gang en bestaat het gevaar dat hij gaat 'bloeden'.

Dit wist je nog niet:

Deze boom wordt vaak als drachtplant voor bijen gebruikt omwille van de geur van de bloemen die aantrekkelijk is voor de bijen.

Afbeelding