Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwkussen

Aubrieta

De Aubrieta of de blauwkussen transformeert je tuin om in een kleurrijke zee van prachtige bloemen. Met zijn weelderige bloei en uitbundige uitvoeringen is de Aubrieta een ware showstopper. Deze veelzijdige plant biedt een scala aan levendige kleuren, waaronder lichtblauw, purperroze, donkerblauw, rozerood en meer. Of je nu een border, rotstuin of hangmat wilt verfraaien, er is een Aubrieta-cultivar die perfect bij je tuinontwerp past. Deze plant groeit in zonnige locaties met goed doorlatende grond en vereist weinig onderhoud. Met regelmatig snoeien na de bloei, de juiste watergift en mogelijk wat bemesting, kan je jouw Aubrieta gezond en weelderig houden. Verlies jezelf in de overvloedige bloemenpracht en ontdek de betoverende wereld van de Aubrieta!

Eigenschappen

Kleur
blauw
paars
rood
roze
wit
Type
vaste plant
Zon
zon
Locatie
buiten
Ph
neutraal
kalkrijk

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Aubrieta, ook bekend al Blauwkussen, gedijt het beste in een zonnige en goed doorlatende locatie. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. De grond moet goed gedraineerd zijn en niet te vochtig blijven. Aubrieta kan wat beschutting gebruiken tijden natte periodes en in de winter. Geef de plant voldoende ruimte om te groeien en te verspreiden? Na de bloei is snoeien aanbevolen om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren.

Cultivars (Soorten)

De Blauwkussen is verkrijgbaar in verschillende prachtige kleuren. Enkele populaire rassen zin donder andere 'Agnette' met lichtblauwe bloemen en grootbloemige bloemen, 'Ashed Purple' met purperroze bloemen, 'Blaumeie' met donkerblauwe bloemen en 'Bressing Red' met rozerode bloemen. Daarnaast zijn er ook de 'Cascade Bleu' met blauwe bloemen en 'Cascade Red' met roodpaarse bloemen, die een kruipende groeiwijze hebben. Andere cultivars zijn onder andere 'Downer Variegata' met paarse bloemen en bont blad, 'Hamburger Stadtpark' met paarse bloemen en 'Red carpet' met roodpaarse bloemen. Tot slot is er 'Silberrand' met blauwe bloemen en bont blad met zilveren randen. met Deze verschillende cultivars kun je gieten van een prachtige variƫteit aan kleuren en bladvariaties in je tuin.

Onderhoud

Het onderhoud van Aubrieta is eenvoudig en vereist enkele belangrijke stappen. Geef de plant allen water als de grond droog is en snoei na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Bemest indien gewenst in het voorjaar en controleer regelmatig op plagen en ziekten. Beheer de verspreiding van de plant door lichte snoei en verwijdring van overtollige scheuten. Bescherm de plant tijdens de strenge winters met mulch. Met deze basiszorg kan je jouw Aubrieta gezoen en prachtig houden

Dit wist je nog niet:

  • Plant de blauwkussen in potten en bloembakken om je balkon of terras te sieren waarna je ze een vast plaatsje kan geven in de volle grond.
Afbeelding
Aubrieta