Overslaan en naar de inhoud gaan

Guldenroede

Solidago

Solidago ook wel bekend als guldenroede, is een prachtige vaste plant die bekend staat om zijn heldere gele bloemen en aantrekkingskracht voor bijen en vlinders. Met verschillende soorten beschikbaar, variërend in hoogte en bloeitijd, is er een Solidago-plant voor elke tuin. Deze plant bloeit goed in volle zon en heeft een goed doorlatende grond nodig. Het onderhoud van Solidago is eenvoudig, met matige watergift, lichte bemesting van snoei na de bloei. Solidago voegt kleur en vitaliteit toe aan tuinen, wilde bloementuinen en prairielandschappen, en is een welkome aanvulling op de natuurlijke omgeving. Geniet van de prachtige bloemen en help tegelijkertijd bijeen en vlinders met de betoverende Solidago-plant.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
vaste plant
Grootte
180
Bladeren
Lancetvormig, langwerpig-elliptisch, soms licht gezaagd. Lichtgroen. Bladstand kruisgewijs
Wanneer planten
juni
-
oktober
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Snoeien
Weinig snoeien en pas na de bloei inkorten om de groei te bevorderen.
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Een Solidago-plant staat het best zes tot acht uur per dag in de volle zon. De grond moet goed doorlatend zijn, dus vermijd zware kleigrond. Solidago kan zich snel verspreiden, zorg dus voor voldoende ruimte of gebruik een barrière om de verspreiding te beperken. De plant bloeit goed in wilde bloementuinen, prairietuinen of langs randen van bossen. Geniet van de mooie bloemen en de natuurlijke aantrekking die Solidago aan je tuin kan geven.

Cultivars (Soorten)

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten Solidago-planten beschikbaar, die variëren in hoogte, bloemvorm en bloeitijd. Solidago canadensis is een inheemse soort me heldergele bloemen die bloeien in de late zomer tot het vroege najaar. Solidago odora of ook wel bekend als geurende guldenroede door zijn vanille-achtige geur van de bladeren heeft gele bloemen en kan 1-1,2 meter hoog groeien. De solidago met grote pluimvormige bloemen is de Solidago speciosa. Het bloeit in de late zomer en vroege herfst en trekt veel bijen en bloemen aan.

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en kan een prachtige aanvulling zijn op je tuin of landschap.

Onderhoud

Het onderhouden van een Solidago is over het algemeen vrij eenvoudig. Geef de plant voldoende water tijdens het vestigingsproces en zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Bedek de bodem rond de plant met grof gehakt plantaardig materiaal om vocht vast te houden en onkruid te verminderen. Snoei na de bloei om de groei te bevorderen. Bemest lichtjes in het voorjaar. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en behandelen indien nodig. Met deze basiszorg zal de Solidago-plant gezond en mooi bloeien in de tuin.

Solidago is over het algemeen resistent tegen veelvoorkomende plagen en ziekten. Zorg echter voor voldoende luchtcirculatie rond de plant om schimmelziekten te voorkomen. Controleer regelmatig op bladluizen, rupsen of mijten en behandel indien nodig met een milieuvriendelijk insecticide.