Overslaan en naar de inhoud gaan

Strelitzia - Paradijsvogelbloem

Strelitzia Reginea

Strelitza, één van de meest exclusieve bloeiende kamerplanten, is een prachtige sierplant ook wel bekend als de paradijsvogelbloem, paradijsvogelplant, vogelkopbloem en bird of paradise. Dit komt door zijn prachtige bloemen.

De horizontale bloeiwijze ontspringt uit een schutblad en geeft echt een exotische look. De langstelige bladeren zijn smal en tot 55 cm lang.

Eigenschappen

Kleur
blauw
oranje
Type
vaste plant
Bladeren
blauw-groen, langgesteeld, tot 55 cm lang
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
binnen
Bloem
oranje-blauw

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De paradijsvogelbloem heeft veel licht nodig, zet de plant steeds voor een raam. Deze plant verdraagt direct zonlicht, te weinig licht zal de bloei verminderen en zorgen voor lelijke bladeren.

Cultivars (Soorten)

Strelitzia parviflora, met kleine lancetvormige bladeren; Strelitzia juncea, met biesvormige bladeren en dus geen bladschijf; Strelitzia farinosa, met grote waas op bloeikolven en bladeren; Strelitzia flava, laagblijvend met citroengele kelkbladen; Strelitzia glauca, wordt vrij hoog en dat met blauwgroen blad​; Strelitzia humilis, dwergvorm met eivormig blad; Strelitzia lemoinnier, laagblijvend met goudgele kelkbladen; Strelitzia macrophylla, met zeer groot blad; Strelitzia prolifera, bloeikolf met 2 boven elkaar staande bloeiwijzen in tegengestelde richting; Strelitzia nicolai, is een boomstrelitzia. Kan 8 meter hoog en 3 meter breed worden, witte paradijsvogelbloem met grote bladeren en 35 cm grote blauw-witte bloemen; Strelitzia alba, groeit ook boomvormig en wordt nog hoger dan de Strelitzia nicolai, bloeit met witte bloemen.

Onderhoud

In de zomer wekelijks water geven, zodat de grond na één week opgedroogd is. In de winter kleinere hoeveelheden water geven, zo wordt de bloei in de lente gestimuleerd. 

Om de 7 weken vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten toedienen.