Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkom extreme warmte op je terras of balkon

Met enkele ingrepen slaag je erin jouw terras of balkon ook tijdens extreem warme dagen toch groen en gezellig te houden. 
 

Mobiel met potten, bakken en schalen

Water en planten, meer heb je niet nodig als sterkmakers tegen elk teveel aan opwarming op je terras en balkon. Belangrijke meenemer, je kunt ze inzetten zonder kap- of breekwerk. Dus ook bij een huurwoning. Gewoon in pot en bak verrichten ze al wonderen en werken ze als gratis airco. Verzamel dus mooie potten, bakken en schalen. Pimp ze eventueel bij zodat ze blenden bij jouw smaak en stijl. 
 

Planten voor sfeer

Waterdichte potten vul je met water en kleed je aan met zuurstof- of vijverplanten. De andere potten gebruik je als traditionele potterie. Vul ze met planten die jouw terras of balkon extra sfeer geven. Zet je biodiversiteit en gebruik voorop, denk dan aan bloeiende eenjarigen als Oostindische kers (Tropaeolum majus) en reukerwt (Lathyrus odoratus), maar ook bol- en knolgewassen van tulp tot dahlia. Mag het zuiders of zelfs exotisch, kies dan voor lavendel (Lavandula), Lagerstroemia (Lagestroemia indica) of zelfs vijg (Ficus carica).
 

Gratis airco uitgelegd

Hoe groter de oppervlakte en de hoeveelheid aan water en groen, hoe groter het koelend effect van de gratis airco. Water verdampt namelijk bij hitte en koelt zo de omgeving. Planten slokken dan weer zonenstraling  op voor het op gang houden van hun bladgroenverrichting en verdampen  vocht waardoor ze warme lucht wegduwen en koele lucht uit de omgeving aanzuigen.

Plaats voor groter?

Helemaal in de ban van gratis airco? Krimp je terras in! Hou wel een aangename oppervlakte voor tafel, stoelen, luie zetels en zelfs de barbecue. Kleed de ‘restruimte’ aan met water en groen. In dit geval mag het zelfs groter. Mogelijk is er zelfs ruimte voor een vijverbak waarin naast planten ook visjes thuis zijn. Vind je zo’n minivijver te gevaarlijk, ga dan voor een watertafel, een bak met reservoir en ingebouwd pompje dat water als een dun laagje over een deksel laat stromen. Grotere bakken, mogelijk zelfs een of enkele vierkante meter tuintjes zijn dan weer ideaal voor het planten van groter groen, incluis een heuse snoephoek met aardbeien, bessen en zelfs compact groeiende fruitboompjes. Liever geen vaste bloembak, opteer dan voor een pot op wielen waardoor je jouw parasolboom heen en weer kunt rollen. 
 

Tegelwippen voor een schaduwboom

Overtuigd dat je terras te groot is en wil je inzetten op een grondige en vooral ook blijvende bijsturing, aarzel dan niet om het teveel steense ruimte in te krimpen. Het kan door de randen in te krimpen en meer ruimte te geven aan omkaderend groen of door het wegnemen van tegels en stenen op een of enkele plaatsen meer centraal op het terras. Belangrijk is wel dat je ook de fundering op volledige diepte verwijdert en ook de grond daaronder loswroet zodat bodemleven terug volop kansen krijgt en wortels dieper de grond kunnen indringen. Vul met planten, bij voorkeur zelfs een al dan  niet meerstammige schaduwboom. Toppers op maat van een stadstuin zijn het krentenboompje (Amelanchier laevis),  Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum) en Japanse storaxboom (Styrax japonica).