Overslaan en naar de inhoud gaan

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus

Oost-Indische kers is een rijkbloeiende eenjarige slingerplant waarvan de bladeren en bloemen eetbaar zijn. De bladeren zijn decoratief, rond, soms ook gemarmerd en ze zitten in het midden op de bladsteel. De bloemen zijn langgespoord, vijftallig, eetbaar, geurend en zijn verkrijgbaar in een kleurenpalet van geel, oranje, oranjerood en roze.

De zaden verschijnen in het najaar en kunnen geoogst worden om het volgende jaar weer in te zaaien. De bloemen en bladeren worden rauw gegeten in salades maar ook de zaden zijn eetbaar en kunnen ingelegd worden zoals kapertjes.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
rood
roze
Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
40
Bladeren
decoratief, rond, eetbaar, in het midden op bladsteel
Wanneer planten
mei
-
augustus
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
langgespoord, vijftallig, eetbaar, geurend
geel, oranje, oranjerood, roze
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zaai Oost-Indische kers vanaf mei op een zonnige plaats. Hij doet het goed op vrijwel elke bodemsoort. De plant kan bodembedekkend groeien maar ook klimmen. De lange ranken hebben steun nodig.
Plantdichtheid: 2 - 4 per m²

Cultivars (Soorten)

Alle planten van het geslacht Tropaeolum hebben langgespoorde, vijftallige bloemen die verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid qua formaat, kleur en vorm. Ze zijn er in bossige vorm en als klimplant en je kan ze planten in bakken, potten, border, hangmand, kuipen,...

'Whirleybird-serie' met kleiner blad en bloemen in diverse warme kleuren; 'Gleam-hybriden' met gevulde, geurende bloemen en lange ranken.

Dit wist je nog niet:

Oost-Indische kers groeit mooi in de moestuin, waar hij werkt als lokplant. Hij trekt namelijk bladluizen aan waardoor andere gewassen aanzienlijk minder aangetast worden. Ook het koolwitje verkiest deze plant om zijn eitjes op af te zetten waardoor kolen in de moestuin minder last van rupsen ondervinden.

Oost-Indische kers werkt als lokplant voor enkele maar ook als weringsplant voor andere plagen. Hij houdt kaswittevlieg op afstand! Zo bescherm je de tomaten en andere gewassen in je serre. Een echte aanrader dus voor de moestuinen!