Overslaan en naar de inhoud gaan

Daslook

Allium ursinum

Daslook is een klein bolgewas dat jaarlijks vanaf maart verschijnt. De plant komt van nature voor in schaduwrijke loofbossen in de leemstreek.

De bladeren zijn groen, lancetvormig en geuren sterk naar knoflook. De bloei verschijnt doorlopend van april tot juni en bestaat uit zuiverwitte bloemschermen die op driehoekige stengels staan. Na de bloei verdwijnt de plant ondergronds, om het volgende jaar in maart weer boven te komen. De ondergrondse bollen vermeerderen zich snel en kunnen gaan woekeren.

Daslook is een eetbare plant en smaakt sterk naar knoflook. Je kan de bladeren in een slaatje of gekookt als spinazie eten en de bloemen toevoegen als afwerking van een gerecht!

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
vaste plant
Grootte
40
Giftig
lijkt op het zeer giftige meiklokje
Bladeren
groen, lancetvormig, sterk geurend
Wanneer planten
maart
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Bloem
witte bloemschermen
Extra
winterhard

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De bollen plant je in het najaar van oktober tot december, of in het voorjaar van februari tot maart. Daslook plant je in een voedselrijke, vochthoudende bodem op een schaduwrijke plaats. De plant staat mooi in groep, als onderbeplanting van bomen of struiken.

Dit wist je nog niet:

Van zodra de winterslaap voorbij is, gaan dassen en beren op zoek naar daslook. Ze eten de plant om hun maag, darmen en bloed te reinigen.

Katten houden niet van de sterke geur van de plant.