Overslaan en naar de inhoud gaan

Goudaardbei

Waldsteinia ternata

Goudaardbei groeit breed uit met uitlopers en vormt een zeer dichte mat. De plant verdraagt schaduw maar heeft zon nodig voor een rijke bloei. Het is een wintergroene plant en een ideale bodembedekker.

Het lichtgroene blad is drietallig, behaard en kleurt in de zomer brons. De gele bloemen zijn vijftallig, alleenstaand of in tuilen.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
vaste plant
Grootte
25
Giftig
kan woekeren, vormt uitlopers
Bladeren
lichtgroen, behaard, drietallig
Wanneer planten
maart
-
mei
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Bloem
vijftallig, alleenstaand of in tuilen
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant goudaardbei op een plaatsje in de schaduw of halfschaduw. Voor een rijke bloei heeft hij wel enkele uren zon nodig. De bodem is best goed doorlaatbaar en niet te droog. Goudaardbei kan ook aangeplant worden in rotstuintjes en als onderbeplanting bij bomen.
Plantdichtheid: 8 - 12 per m²

Cultivars (Soorten)

W. ternata wordt ongeveer 15 cm hoog met goudgele, boterbloemachtige bloemen van ruim 1 cm groot. Het is een prima bodembedekker en is bestand tegen zeewind; W. geoides heeft een grover blad en is de langstbloeiende soort, van april tot juni. In tegenstelling tot W. ternata maakt zij geen uitlopers.

Onderhoud

Goudaardbei is een makkelijke plant. Door zijn zeer dichte groeiwijze krijgt onkruid weinig kans. Wanneer de bladeren wat slordig oogsten kan de plant in het voorjaar teruggeknipt worden. Hij vormt dan nieuwe blaadjes. De bloei zal in dat jaar wel beperkter zijn.

Wanneer de plant begint te woekeren kunnen de uitlopers met een schep afgestoken worden. Uitlopers kunnen ook afgesneden worden en op andere plaatsen aangeplant.

Afbeelding