Overslaan en naar de inhoud gaan

Hosta - Hartlelie

Hosta sp.

Hartlelie of hosta is een geslacht dat een 40-tal soorten omvat. Het zijn vaste planten die afhankelijk van de soort graag in de zon of in de schaduw staan. Voor elk plekje in de tuin is er wel een hosta te vinden!

De bladeren zijn groot en afhankelijk van de soort blauwgroen, donkergroen, geelgroen, hartvormig tot smal, met afgetekende nerven. De bloemen zijn afhankelijk van de soort wit, lila of paars en staan op tot 150 cm lange stengels met knikkende, klok- of trompetvormige bloemen. 

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
vaste plant
Grootte
150
Bladeren
blauwgroen, donkergroen, geelgroen, hartvormig tot smal, met afgetekende nerven
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
wit, lila, paars, tot 150 cm lange stengels met knikkende, klok- of trompetvormige bloemen
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Cultivars (Soorten)

'Big Daddy' is een forse plant met kenmerkende grote hartvormige blauwe bladeren, tot 60 cm hoog. Het volstaat er 3 tot 5 per m² te planten; Het blad van 'Guacamole' is blinkend en geel, met een groene rand, en wordt niet hoger dan 40 cm; Hosta 'Honeybells' bloeit met rechtstaande tuilen van mauve knoppen waaruit witte, geurende bloemen verschijnen. Deze hosta zet je in de halfschaduw of volle zon; Hosta 'Royal Standard' heeft een ovaal en gerimpeld blad en kan tot 80 cm hoog worden. Deze hosta zet je in de halfschaduw of volle zon; Hosta sieboldiana 'Elegans'  deze hosta zet je in de halfschaduw, schaduw. De bladeren zijn gerimpeld en blauwgroen; 
Hosta 'Sum and Substance' heeft een lichtgroen blad en is één van de weinige hosta's die goed tegen felle zon bestand is; 'Blue Angel' is de hoogstbloeiende (tot 120 cm), met grote blauwgrijze bladeren; 'Krossa Regal' heeft beeldschoon, bepoederd grijsgroen, omgevouwen blad met een golvende rand en opvallende plooien. Bloeit violetblauw; 'Golden Tiara' is één van de laagblijvendste cultivars (30 cm), met een opvallend blad met gouden rand, dat mooi contrasteert met de paarsgestreepte bloemen; 'Harry Van Trier' is één van de laagblijvendste hosta's en een uitstekende bodembedekker. Het smalle, donkergroene blad wordt amper 15 cm hoog. Ook de stengels en de bloemen zijn heel donker. Bovendien is deze cultivar zeer rijkbloeiend.

Onderhoud

Hosta's hebben geen onderhoud nodig. 

Dit wist je nog niet:

De hosta is een eetbare vaste plant. De bladeren en bloemen zijn eetbaar en de jonge scheuten kunnen geoogst worden en gekookt zoals asperges. 

Afbeelding