Overslaan en naar de inhoud gaan

Afrikaantje

Tagetes sp.

Tagetes is een geslacht waaronder tientallen soorten huizen die onderling verschillen in vorm en kleur. Algemeen is het blad diep ingesneden en geveerd. De plant bloeit doorgaans van juni tot oktober. De bloei kan gestimuleerd worden door uitgebloeide bloemhoofdjes tijdig weg te halen. Zo gaat de plant nieuwe bloemen maken en bekom je een langdurige bloei. 

Het is een mooie perkplant die niet winterhard is. Vanaf april tot eind mei kan je buiten zaaien, of je kan al reeds voorzaaien onder glas vanaf maart. De uitgebloeide bloemhoofdjes laat je drogen, zo komen de langwerpige zwarte zaden los en kan je deze in het voorjaar weer zaaien.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
rood
Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
20
Bladeren
diep ingesneden, geveerd
Wanneer planten
mei
-
september
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
buiten zaaien vanaf april tot eind mei
Bloem
bloemhoofdjes met lintbloemen
geel, oranje, oranjerode
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zaai of plant de afrikaantjes op een plaats in de tuin in de zon of halfschaduw. Ze gedijen in een neutrale bodem met een normale tot droge vochtigheid. 

Dit wist je nog niet:

Enkele afrikaantjes soorten hebben een effectieve werking in de moestuin tegen plagen en ziektes. Kies hiervoor de cultivar waarbij de bloem enkelbladig is, de geur is veel duidelijker bij deze natuurlijkere soorten. De wortels scheiden een stof af die aaltjes aantrekt en dood. 

In de volksmond worden afrikaantjes ook wel 'stinkertjes' genoemd, dit te danken aan hun opmerkelijke geur. 

In China worden de bloemen van de grote afrikaantjes Tagetes erecta gebruikt voor medicinale doeleinden. Ze worden daar onder andere verwerkt om te gebruiken tegen ziektes zoals: verkoudheden, bof, kinkhoest, kolieken, bepaalde pijnen,... 

Afbeelding