Overslaan en naar de inhoud gaan

Gladiolen: vrolijke eyecatchers in je interieur

Kan je interieur nog een frisse eyecatcher gebruiken? Met hun lengte (tot wel anderhalve meter) en krachtige, kleurrijke bloemen zijn gladiolen een uitstekende keuze. Ontdek de verschillende kleuren en vormen van de gladiool en hoe je deze bloem moet verzorgen.

Kleuren en vormen van de gladiool

De bloemen van de gladiool bloeien symmetrisch aan weerszijden van de stengel: dubbel genieten dus! Gladiolen zijn er in heel felle kleuren, maar ook in prachtige pasteltinten. Met kleuren zoals wit, rood, geel, roze, paars, oranje of crĆØme is het kleurenpalet van deze bloem heel uitgebreid. Daarbovenop zijn er ook heel veel combinatiekleuren.

De Abessijnse gladiool

Ook in de tuin kan je genieten van gladiolen. De Abessijnse gladiool is een bladverliezende plant met een heerlijk zoete geur. Deze bloem kan je zowel in de tuin als in bloembakken planten. Dit kan vanaf april tot juni. Kies zeker een zonnig plekje voor de Abessijnse gladiool want deze bloem houdt van de zon. Wanneer de gladiolen volop in bloei staan, kan je ze als snijbloem in huis halen. Je kan ze ook in het najaar opgraven, laten drogen en bewaren op een droge plaats.

Zo moet je een gladiool verzorgen

Hoe hou je deze eyecatchers in topvorm? Dit zijn alvast enkele tips:

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water voor een langere houdbaarheid.
  • Snij de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Zorg dat er geen bladeren in het water hangen.
  • Zet gladiolen niet in de tocht, in de volle zon, bij de verwarming of in de buurt van een fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Herkomst en symboliek van de gladiool

De gladiool is een van oorsprong Afrikaanse zomerbloeier. De gladiool heeft een uiterst heroĆÆsche betekenis. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent en verwijst naar de zwaardvormige bladeren. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots.

Die betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, want toen vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen. De term wordt nu nog in de wielersport gebruikt en wandelaars van wandeltochten worden bij de finish overladen met gladiolen.

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl