Overslaan en naar de inhoud gaan

Fruitbomen

In het voorjaar zijn rijkbloeiende fruitbomen een genot om te zien. In het najaar komen vruchten in de plaats van die bloesempracht. Van een fruitboom geniet je dus twee keer! Wil je ook graag een fruitboom in jouw tuin? Kom alles te weten over de soorten fruitbomen zodat je de juiste keuze maakt bij de aankoop. Ook fruitbomen planten wordt een makkie met onze tips.

Fruitbomen kopen

Bij het kopen van fruitbomen moet je met een aantal dingen rekening houden.

Heeft je fruitboom een bestuiver nodig?

Sommige fruitsoorten, zoals veel appel- en perenrassen, hebben een ander ras als bestuiver nodig. Die bestuiver moet tegelijkertijd bloeien, goed stuifmeel hebben, onderling verdraagzaam zijn met het te bestuiven ras en liefst van een ras zijn dat op zijn beurt door de eerste boom kan worden bevrucht. Laat je hierbij adviseren door een tuinspecialist!

Een fruitboom voor een kleine tuin?

Kleinfruit heeft dan weer geen bestuiver nodig en is dus ideaal voor een kleine tuin. Uitzondering hierop zijn de meeste kiwiā€™s, kiwibessen, hazelaars en Amerikaanse blauwbessen. Heb je de geknipte fruitboom gevonden? Laat je goed informeren door je tuinspecialist over het planten en verzorgen van je fruitboom. Zo hou je hem in topkwaliteit.

Image
pruimenboom
Image
Appelboom als leiboom
Image
kersenboom

Soorten fruitbomen

Hieronder vind je een overzicht van populaire soorten fruitbomen maar ook speciale soorten zoals de oude rassen.

Appelbomen

Appelbomen (Malus) bloeien in wit-roze tinten. Er is een grote keuze aan rassen (bewaarfruit, moesappels, zoete appelsrassenā€¦). Aanraders zijn Alkmene, Elstar, Jacques Lebel

Perenbomen

Perenbomen (Pyrus) bloeien wit. Je kan kiezen uit veel rassen die elk hun eigen bijzonderheden hebben. Boterperen smelten bijvoorbeeld in de mond. Aanraders zijn Jefkes, Dubbele Flip, Conference

Steenvruchten

Kersenbomen en pruimenbomen bloeien beide wit en zijn volkomen winterhard. Abrikozen, perziken en amandel hebben roze bloesems. Deze fruitbomen plant je het best op een warme en beschutte plaats.

Kleinfruit of zachtfruit

Deze bessenstruiken zijn ideaal voor een kleinere tuin. Bovendien kunnen veel soorten geleid worden, zoals druif, kiwi, Japanse wijnbes en braam. Kortlevende soorten, zoals aardbeien, groeien zelfs prima in potten. Aanraders zijn aalbessen, kruisbessen, rode, witte en zwarte trosbessen: oogst in augustus. Van frambozen en bramen oogst je in augustus. Van rozenbottels, vijgen en rode bosbessen kan je in september oogsten.

Oude rassen

Denk ook eens aan oude rassen. Pure nostalgie!

  • Zwarte moerbei: bloeit in mei, de vruchten rijpen eind augustus-september
  • Kweepeer: bloeit in mei en de vruchten kan je oogsten in oktober, de vruchten zijn appel- of peervormig en zijn alleen gekookt of verwerkt tot gelei eetbaar, ze hebben een goudgele kleur als ze rijp zijn
  • Mispel: bloeit in mei met grote, opvallende, witte bloemen, in november als de eerste nachtvorst eraankomt, worden de bruine vruchten geplukt en bewaard tot ze zacht zijn, dan pas zijn ze eetbaar.

Fruitbomen planten

Niets zo lekker als fruit uit je eigen tuin. Maar voor je letterlijk kan smullen van de vruchten van jouw hard werk moet je eerst je fruitbomen planten. Wanneer moet je fruitbomen planten? Hoe pak je het aan? De antwoorden op deze vragen, en nog veel meer, krijg je van ons in een uitgebreid artikel over het planten van fruitbomen.