Overslaan en naar de inhoud gaan

10x groenblijvende heesters

Niets zo triestig als een kale, dorre tuin in de winter. Plant daarom groenblijvende heesters die ook tijdens de koude wintermaanden groen blijven. Bladhoudende heesters moeten het, zoals de naam al doet vermoeden, vooral hebben van hun mooi blad maar er zijn ook prachtige groenblijvende heesters met bloem. Wij zetten een aantal van onze wintergroene heesters op een rijtje.

6x groenblijvende heesters met bloem

  • Schijnhulst. De Osmanthus burkwoodii is een groenblijvende bloeiende heester die zelfs als haag kan gebruikt worden. Schijnhulst bloeit in april en mei. De bloemen zijn wit, klein en sterk geurend. Een genot in de tuin!
  • Sneeuwbal. De cultivar Virburnum davidii is wintergroen, bladhoudend en groeit minder dan 1,5 hoog en breed. Deze groenblijvende heester met witte bloemen heeft een prachtige  herfstverkleuring en zijn bessen worden graag door vogels gegeten. 
  • Skimmia. Deze heester is een echte terrastopper in de winter en vroege lente. De Skimmia japonica bloeit in maart en april en heeft geurende bloemen die lang mooi blijven. In het najaar verschijnen de roze bloemknoppen. Daarna volgen de opvallende rode bessen.
  • Rhododendron. Een zeer populaire keuze vanwege geschikt voor zowat elke tuin, groot of klein. De Japanse azalea’s (Azalea japonica) behouden in zachte winters hun blad. Rood, paars, blauw, wit, roze… qua bloemkleur is voor elk wat wils!
  • Camelia. Camelia's zijn één van de opvallendste lentebloeiers met grote bloemen. Deze groenblijvende heester of struik heeft wel 1000 verschillende soorten dus kiezen doe je volledig naar eigen smaak. De camelia plant je best in halfschaduw.
  • Amerikaanse sering. De naam doet anders vermoeden maar deze sering is vooral in Engeland populair. Maar ook in België is de Amerikaanse sering (Ceanothus) een goede keuze: deze heester wordt 1 tot 3 meter hoog en heeft een mooie, blauwe, trosvormige bloei. Opgelet: de Ceanothus is niet winterhard. Geef ze daarom een beschutte plek.

Tip: plant vroegbloeiende groenblijvers niet op het oosten. Zo voorkom je vorstbeschadiging van de bloemknoppen.

4x groenblijvende heesters met een mooi blad

  • Hulst. Ilex x meserveae ‘Blue Princess’ heeft een decoratief, blauwgroen blad en rode bessen. ‘Blue Angel’ is een compacte cultivar. Het jonge blad van 'Argentea Marginata' heeft brede zachtroze randen die wit verkleuren. 'Golden Queen' blijft lager tot 4 m met goudgele bladranden.
  • Laurierkers. De Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) heeft donkergroene, glanzende bladeren die 8 tot 10 cm lang zijn. De jonge fijne twijgen kleuren donkerrood, de bessen van groenrood naar donkerpaars. De Prunus laurocerasus kan uitgroeien tot een boom van 14 m hoog maar de cultivar ‘Otto Luycken’ is een kleine variant die slechts 1,2 m hoog wordt. Het lichtgroene blad is glanzend en tot 15 cm lang. Opgelet: het blad en de bessen zijn giftig.
  • Zuurbes. De Berberis media ‘Parkjuweel’ is een heester tot 1,5m breed. Tussen de bladeren zitten doornen van 3 tot 4,5 cm lang. Het jonge blad is roodachtig. In maart-april volgen blauwe, eivormige bessen waar vogels dol op zijn.
  • Kardinaalsmuts. Deze groenblijvende heester is een dankbare plant want hij kan liggend, kruipend en klimmend groeien. Je kan hem dus als bodembedekker gebruiken maar even goed in een pot zetten. Hij voelt zich niet alleen goed op elke plek, hij ziet er ook nog eens goed uit. De Euonymus fortunei heeft kleine, groene blaadjes die een rode schijn hebben in de winter.
Image
Japanse kardinaalsmuts