Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrasplanten

Met terrasplanten beleef je jaarrond plezier. Tijdens de zomers fleuren zomerbloeiers je terras of balkon op. In de winter zit je goed met winterharde terrasplanten. Kom alles te weten over de mooiste terras- of kuipplanten.

Terrasplanten die stralen op jouw terras of balkon

Tijdens de zomer zijn er heel wat bloemen die jouw ruimte opfleuren. We zetten onze favorieten op een rijtje.

Geranium

Geraniums zijn veelzijdige en makkelijke terrasplanten. Er bestaat voor elke soort standplaats een soort geranium, maar over het algemeen groeit hij het liefst in de zon. Geraniums bloeien uitbundig. De bloei bestaat uit platte tot kelkvormige bloempjes in wit, blauw, paars of roze.

Verzorgingstips voor de geranium:

 • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.
 • Knip de geranium terug na de bloei op herbloei te stimuleren.
 • Geef niet te veel water want dit veroorzaakt gele bladeren. Geef enkel water wanneer de grond droog aanvoelt.

Hortensia

Hortensia’s zijn absolute klassiekers in de tuin maar het zijn ook mooie terrasplanten. Deze plant valt op door zijn prachtig groene bladeren en opvallende bloemschermen, waarvan de kleur varieert van wit tot roze en blauw. Het aanbod is veelzijdig en breidt steeds verder uit met nieuwe bloemvormen en kleuren. 

Verzorgingstips voor de hortensia:

 • Er zijn hortensia's die graag in de volle zon staan maar dit is eerder zeldzaam. De meeste hortensia’s verkiezen een plekje in de schaduw. Geef tijdens warme periodes dagelijks water. Vermijd water op de bladeren, anders verbanden ze.
 • Snoei de hortensia in maart tot op een vijftiental centimeter boven de grond.
 • De hortensia mag elke lente helemaal kort geknipt worden.
Image
Bakje geraniums
Image
Hortensia
Image
Agapanthus en Pennisetum
Lobelia

Agapanthus

De Agapanthus, ook gekend als Afrikaanse lelie, houdt van een standplaats in de zon want daar groeit hij het best. Geef hem wel dagelijks water op warme, droge zomerdagen. Deze terrasplant bloeit van mei tot eind september met blauwe en witte bloemen als kelkjes op lange bloemstelen.

Verzorgingstips voor de agapanthus:

 • Agapanthus houdt niet van natte voeten. Plant liefst in een pot met een drainagelaag van grind.
 • Bemest wekelijks tijdens de bloeiperiode, de planten zijn gulzig.
 • Sommige variëteiten moeten binnen overwinteren, andere kunnen dan weer op een beschutte plaats in de tuin blijven.

Tuinlobelia

De tuinlobelia is een eenjarige plant die langdurig bloeit. Hij kleurt bloembakken perken doorgaans vanaf juni tot in oktober. De kleine, langgesteelde bloemen zijn er in diverse blauwtinten, lila, rozerood of wit. De groene bladeren zijn klein en smal.

Verzorgingstips voor de tuinlobelia:

 • Deze plant staat het liefst in de zon maar verdraagt ook een plek in lichte schaduw
 • Houd de grond steeds vochtig

Winterharde terrasplanten die tegen een stootje kunnen

In de winter zit je op je terras of balkon goed met winterharde terrasplanten. 

Calocephalus (Leucophyta brownii)

Dit is een zilvergrijze bladplant die jaarrond de aandacht trekt, in een bloembak of pot. De opvallende zilvergrijze, naaldvormige takjes van de Leucophyta brownii groeien in een wirwar door elkaar tot één vol struikje. Deze terrasplanten verkiezen een plaatsje in de halfschaduw of volle zon. Winterhard tot -5°C.

Helleborus

Ook gekend als kerstroos of nieskruid. Deze sterke terrasplanten heeft prachtige bloemen die in de winter kleur brengen. De Helleborus beschermt zichzelf tegen de vorst. De bloemen hangen dan even slap maar geen paniek: de bladeren bevriezen niet. Als het opnieuw wat beter weer is, staat ze er stralend bij!

Helleborus in bloembak

Anjer

Anjers (dianthus) zijn groenblijvende winterharde terrasplanten die bloeien in mei, juni en juli. Je kan ze planten in een pot of in een bloembak met andere planten. Dianthus houdt van een zonnig tot halfschaduwrijk plekje. De anjer houdt niet van natte voeten. Zorg dus voor een goede drainage. Snoei na de bloei om een tweede bloeiperiode te stimuleren. Geef de diantus daarna een plekje in de volle grond. Als alles goed gaat, vormt hij volgend jaar opnieuw bloemen.

Bellenplant

De bellenplant (fuchsia) heeft buisvormige, meestal tweekleurige (​wit, rood, roos of paars) bloemen die vaak gaan hangen. Hij wordt niet zo groot en past dus perfect in een bloembak op het terras of balkon. Geef de bellenplant tijdens droge periodes voldoende water. De fuchsia is matig winterhard. Deze terrasplanten overleven de winter in een pot wanneer het vriest, maar we raden toch aan om ze van extra bescherming te voorzien op de koudste dagen.