Overslaan en naar de inhoud gaan

Dahlia

Een verzameling kleine blaadjes die samen een prachtig geheel vormen: dat is de dahlia. Deze veelzijdige seizoensbloem biedt in kleur, vorm en grootte heel wat keuze.

Waar komt de dahlia vandaan?

De dahlia is een van oorsprong Mexicaans knolgewas dat rond 1800 meegenomen werd van Amerika naar Europa. Hier werd de blaadjesbol vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Sinds 1813 wordt de dahlia door professionele kwekers geproduceerd.

Kleuren en vormen van de dahlia

Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft echt veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s die wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen!

Hoe dahlia’s verzorgen?

Met deze tips geniet je optimaal van je dahlia’s:

  • Vul een schone vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snijd de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangt.
  • Zet dahlia’s niet in de tocht, in de volle zon, bij de verwarming of dicht bij een fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater want dahlia’s drinken bijzonder veel.

Zo maak je een boeket met dahlia’s

De Viburnum, Leucospermum nutans en Senecio cineraria combineren perfect met de stralende kronen van de dahlia. De prachtige, felle kleuren komen nog beter uit tussen het warme groen. Zo creëer je een Mexicaans feestje in je vaas!

Symboliek van de dahlia

Dahlia’s staan symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. Met de vele bloemkleuren en -vormen kan je met de dahlia je attentie nog persoonlijker maken.

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl