Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonsai

Er is een eenvoudige verklaring voor de naam: bonsai is Japans voor ‘boom in pot’.

Bonsaikunst in China

Het is echter in China dat de bonsaikunst ontstaat en als eerste hoogtij viert. Al enkele eeuwen voor Christus houdt de rijke en gegoede burgerij zich daar op hoog niveau bezig met de Bonsais. Pas ergens in de twaalfde eeuw worden de eerste bonsaiboompjes naar Japan geëxporteerd. Daar wordt de bonsaikunst vervolgens naar een nog hoger niveau getild. Als Japan in 1862 de esthetisch volmaakt ogende boompjes showt op de Wereldtentoonstelling in Londen, is ook de interesse van Europa gewekt.

Bonsai kweken is een kunstvorm

Het bonsaikweken is uitgegroeid tot een heuse kunstvorm, gebaseerd op echte technieken afkomstig uit gedurende eeuwen opgedane ervaringen. Daarbij komen volgens de experts methoden en technieken kijken als ritme, perspectief, diepte, kleur en textuur. De startplant wordt gedurende soms meer dan tien jaar begeleid tot een Bonsai van niveau.
De bonsai vormt zich als geen ander naar de wensen van zijn huisgenoot, maar hij vraagt zeker aandacht. Doe je niets, dan groeit de plant naar z’n eigen voorkeur en verdwijnt de (kunstzinnige) vorm waarin hij bij je in huis verscheen. Geef je hem de juiste verzorging en aandacht, dan is de Bonsai een levenslange partner. Het oudste bekende exemplaar van de bonsai staat in Japan en is niet minder dan 800 jaar oud.

Hoe een bonsai verzorgen?

Een plaats met een redelijk constante temperatuur en veel licht, maar geen direct zonlicht. De bonsai heeft bij voorkeur licht vochtige, maar geen natte aarde. Van tijd tot tijd water met wat mest geven.