Overslaan en naar de inhoud gaan

Goudpalm (Areca)

De goudpalm (areca) kent zijn oorsprong in de vochtige tropen van Zuidoost Azië en dat merk je. Deze kamerplant maakt indruk met haar bladeren, die lijken op de veren van een tropische vogel. Maar je hoeft helemaal ver te reizen om deze plant te bewonderen. De goudpalm is bij ons ook gewoon een kamerplant waar je van kan genieten. Ontdek onze tips zodat je ‘m goed kan onderhouden.

Dit wist je nog niet over de Areca

  • De goudpalm is een luchtzuiverende kamerplant. Hij verwijdert giftige stoffen en verbetert de luchtvochtigheid in de kamer door het water dat hij van jou krijgt te verdampen. In ruil profiteer jij van zuivere én niet te droge lucht.
  • De goudpalm is niet giftig voor huisdieren. Meer nog, katten ervan om te knagen aan deze kamerplant en dat is niet gevaarlijk.
  • De Areca heeft niet veel last van ziektes. Net zoals andere kamerplanten kan het wel zijn dat  spint of wolluis in de plant voorkomt. Om dit te voorkomen kan je in de winter de bladeren best zo'n twee keer per maand besproeien met water.

Hoe moet je de goudpalm verzorgen?

Wil je zo lang mogelijk geniet van deze kamerplant, dan moet je ‘m natuurlijk goed onderhouden. Lees hieronder waar je ‘m best kan zetten, hoeveel water je moet geven, wanneer je moet snoeien en wat je kan doen tegen gele of bruine bladeren.

Standplaats

De goudpalm houdt van een lichte standplaats, maar niet van direct zonlicht. Je zet ‘m dus best voor een raam (op het noorden). In de zomer, wanneer de zon fel schijnt, zet je de plant best wat verder van het raam of tijdelijk op een ander plaatsje.

Areca water geven

Tips voor het geven van water:

  • De grond moet altijd licht vochtig zijn maar opgelet voor natte voeten want daar houdt hij niet van.
  • Geef 1x per week water in de winter, 2x in de zomer
  • Geef bij voorkeur kleine beetjes in plaats van veel in één keer, zo vermijd je dat de goudpalm de hoeveelheid water niet goed kan absorberen
  • Besproei de bladeren zeker 1x per week met lauwwarm water, zeker in de winter

Bemesten en verpotten

De goudpalm groeit heel snel. Bemesten is dus zeker aangeraden. Tijdens de herfst en winter is het niet nodig maar in de lente en zomer geef je ‘m bij elke gietbeurt best wat vloeibare voeding voor kamerplanten.

Verpotten naar een grotere pot is een goed idee. De areca heeft zo meer grond om het water te absorberen en het kan ook meer water verdragen. Goudpalm verpotten zorgt er dus voor dat je natte voeten voorkomt én dat je verdroging tegenwerkt. Je kan de goudpalm direct na aanschaf verpotten maar liefst in het voorjaar.

Goudpalm snoeien

Zoals gezegd groeit een areca vrij snel. Deze plant maakt bovenaan nieuwe bladeren aan, de onderste bladeren sterven af. De bladeren worden op den duur dus minder mooi. Deze knip je bij de stam af. Bruine puntjes knip je ook best regelmatig af.

Waarom heeft mijn goudpalm bruine bladeren?

Worden de bladeren van jouw areca bruin, dan staat hij op een te koude of tochtige plek.

Waarom heeft mijn goudpalm gele bladeren?

Gele bladeren wijzen meestal op een teveel aan zonlicht. Zet ‘m dus best op een andere plaats waar hij minder direct zonlicht krijgt. Het is ook mogelijk dat je de plant te weinig water geeft.