Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten rozen

Geen enkele bloemen met een rijkere geschiedenis dan rozen. De zoete, bedwelmende geur wordt van oudsher gelinkt aan gevoelens en liefde. Wist je dat er veel verschillende soorten rozen zijn? We zetten ze even voor je op een rijtje maar geven alvast een eerste tip mee: hoe meer bloemblaadjes, hoe geuriger de roos!

Maak kennis met de verschillende soorten rozen

  • Trosrozen bloeien met hele trossen tegelijk. Onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te snoeien.
  • Heesterrozen vormen grote struiken met een hoogte tot 1,5 m en een doorsnede van 1 meter. Absolute blikvangers in een gemengde border!
  • Struikrozen vragen wat meer verzorging, maar geuren heerlijk. Heel geschikt als snijroos.
  • Stamrozen zijn ideaal voor een kleinere tuin.
  • Van klimrozen vind je veel verschillende varianten.
  • Bodembedekkende rozen bedekken in korte tijd grote oppervlaktes en geven onkruid geen kans.
  • Potrozen fleuren in een handomdraai je terras of balkon op. 

Rozen kopen? Hier moet je op letten...

Let er bij aankoop van rozen op dat de takken niet gekneusd zijn en de wortels niet te droog. Rozenstruiken met minder dan 3 takken zijn meestal minderwaardig.

Hoe rozen planten?

Je kan het best rozen planten rond begin november. De wortels van de rozenstruiken kunnen zich nog voor de vorst goed vastzetten in de grond en zich verder ontwikkelen. Zo bloeien de rozen in het voorjaar groter en mooier dan die die pas in het voorjaar geplant werden.

Hoe rozen verzorgen?

Alle soorten rozen zijn gevoelig voor droogte. Geef ze in droge periodes tijdig water aan de voet. Bemest ze twee keer per jaar (vlak na het snoeien in juli en aan het einde van de winter).

Rozen...meer dan alleen bloemen

De verschillende soorten rozen worden verwerkt in allerlei producten. Denk maar aan rozenolie, de basis voor rozenwater, parfums, zalven… Rozenbottels zijn zeer rijk aan vitamine C en worden verwerkt tot compotes en jams. Rozenkralen deden je heerlijk geuren. En dan vergeten we ook rozensiroop en rozengebak niet. Heerlijk!