Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnebloem: op-en-top zomer in huis!

Deze zomerse bloem wordt met recht en rede de koningin van de zomerbloemen genoemd. Haar prachtige kleur maakt van haar de vrolijkste van alle zomerbloeiers. Maar hoe moet je een zonnebloem verzorgen? En hoe maak je een mooi boeket met zonnebloemen? Dat ontdek je hier.

Waar komt de zonnebloem vandaan?

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, maïs en pompoenen. De officiële naam van de zonnebloem is Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse Helios (zon) en Anthos (bloem).

Wist je dat...

de zonnebloem symbool staat voor de zon en de liefde? In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.

De kleuren en vormen van de zonnebloem

Naast de bekende gele zonnebloem zijn er ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

Hoe moet je zonnebloemen verzorgen?

  • Snijd de stelen 3 tot 5 centimeter schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Verwijder het overtollig blad van de stelen.
  • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe.
  • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.

Waar moet je zonnebloemen zetten?

Zet zonnebloemen niet in de volle zon, niet bij de verwarming of niet dicht bij een fruitschaal. Deze bloemen vormen het perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, je bureau en waar in huis je het verder ook maar zomers wilt maken. Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker, gewoon bij je thuis. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen.

Zo maak je een zonnebloemboeket

Met zonnebloemen kan je eindeloos combineren. Maak eens een boeket van een hele bos zonnebloemen met wat dille. Bijzonder! Ook mooi: zonnebloemen met solidago, de standaard anjer en de anjer solemio. En wat te denken van de zonnige combinatie in de blauwe rieten mand?

In deze mand staan diverse vaasjes bij elkaar met zonnebloemen, delphiunium, lavendel, agapanthus, violieren en echinacea.