Overslaan en naar de inhoud gaan

Van veld tot vaas: plukgeluk op het bioveld

Iedereen wordt gelukkig van een mooie bos bloemen. Maar ken jij het verhaal achter het boeket dat je krijgt of cadeau doet? Katarine ‘Katie’ Bouckaert teelt biologische bloemen, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Loop binnen, pluk en geniet. In ‘De kleur van Hier en Nu’ in Sint-Martens-Bodegem stelt bloementeelster Katarine Bouckaert haar veld open voor al wie graag zelf een boeket plukt. Je gaat naar huis met een bos biologische bloemen, en een extra portie geluk.

vrouw in bio bloemen plukveld
plukkers in bio bloemen plukveld
plukkers in bio bloemen plukveld

Veld vol inspiratie

Zelf je boeket samenstellen, is pure mindfulness. Dwalen tussen rijen vol uitbundige dahlia’s, zoeken naar takjes munt voor erbij, een elegante Verbena, een zwierig grasje … Wat een luxe, om op je eigen ritme het boeket van je dromen te kunnen plukken! ‘Met mijn plukveld wil ik bezoekers inspireren,’ vertelt Katie, ‘en tonen dat je ook op een natuurlijke manier plukbloemen kunt kweken.’ Voor al dat moois staat veel en hard werk. De kleibodem in Sint-Martens-Bodegem, in het prachtige Pajottenland, is immers loodzwaar. Alleen sterke planten houden het hier uit. De juiste soorten kiezen, is voor Katie dan ook dé uitdaging: planten die het er in alle weersomstandigheden zien te redden, én lang en uitbundig bloeien.

De kracht van de natuur  

Katie zaait en stekt haar planten eigenhandig, om ze op het juiste moment op het veld uit te planten. ‘Uit principe geef ik mijn planten geen water, ze moeten het op eigen kracht zien te redden.’ Ze tuiniert bewust dicht bij de natuur: de grond bewerkt ze minimaal, zonder zware machines. ‘Het is niet altijd evident, je moet durven vertrouwen op de kracht van de natuur, en geduld hebben. Bij een bladluizenplaag weet ik dat de lieveheersbeestjes vroeg of laat de bladluizen komen opeten.’ Om de woelmuizen te misleiden, plant ze haar bloembollen verspreid over het plukveld, in plaats van ze allemaal op één plek te groeperen. ‘Hoe meer variatie, en hoe meer je planten mengt, hoe beter het natuurlijk evenwicht.’

7 maanden plukgeluk

Het plukseizoen begint eind maart met narcissen, tulpen en sieruien. Dan volgen de tweejarigen, zoals duizendschoon, verfwede en vingerhoedskruid, en vanaf mei zijn er de eerste pioenen. Vaste planten zoals ijzerhard (Verbena bonariensis), munt, oregano, Knautia, Geum, … volgen. Bij het begin van de zomer barst het feest van de eenjarigen los, met zinnia’s, cosmossen, leeuwenbekjes, eenjarige Helenium, zonnebloemen… De dahlia’s zorgen voor feest van midden augustus tot de eerste vorst. ‘Ik ben verzot op dahlia’s. Op het veld staan er wel zo’n 100 verschillende.’ Vanaf september vallen er bij Katie tuinchrysanten en herfstasters te plukken, en siergrassen.

Het mooiste aan mijn job? Dat ik mensen met mijn bloemen een beetje geluk kan schenken. Na een ontspannen plukmoment in de natuur genieten ze nog minstens een week lang van hun boeket. Of ze maken er iemand anders gelukkig mee. Dat gevoel is het harde werken meer dan waard.

bio bloemen op tafel
vrouw schikt bio bloemen boeket
bio bloemen in vaas op tafel