Overslaan en naar de inhoud gaan

Lente in zicht? Hoog tijd om je kamerplanten te verpotten

Voel je de lentekriebels al? Ook je kamerplanten ontwaken nu uit hun winterslaap. Zorg dat ze vol energie aan hun lentespurt kunnen beginnen! Verwen ze met een grotere pot en verse potgrond - extra ruimte en voedingsstoffen is precies wat ze nu nodig hebben.
 

Maart is de beste maand om te verpotten. Dan beginnen je planten terug volop te groeien,  en hebben hun wortels nood aan ruimte en lucht, én aan voedingsstoffen. 
 

Een nieuwe lente, een nieuwe pot

Wanneer heb je je kamerplanten het laatst verpot? Het ideale verpotritme is elke twee jaar. Komen de wortels onderaan uit de bloempot gekropen, dan is het sowieso dringend. Kleine plantjes verhuis je elk jaar naar een grotere pot, die groeien het hardst; grote kamerplanten pas elke drie jaar. Is je kamerplant al (bijna) te groot voor je interieur, ververs dan enkel de grond en zet de plant terug in de oorspronkelijke pot. Cactussen en vetplanten kunnen jarenlang in dezelfde pot blijven. 
 

Zo verpot je je kamerplanten

  1. Neem een pot van één maatje groter, met gaten in de bodem
  2. Haal de plant uit de pot en verwijder voorzichtig de buitenste potgrond; dat gaat best als de potgrond droog is. 
  3. Strooi verse (biologische) potgrond voor kamerplanten in de nieuwe pot
  4. Zet je plant op dezelfde hoogte als voordien
  5. Vul bij met verse potgrond, en duw tussendoor zachtjes aan
  6. Tik een paar keer tegen de pot, zodat de potgrond mooi verdeeld geraakt
  7. Laat een gietrand van minstens 2 centimeter
  8. Geef water en laat je plant rustig bekomen.

Geef meer water

’s Winters hebben je kamerplanten het liever te droog dan te nat, in rust hebben ze weinig water nodig. Maar dat is nu wel even anders! Met de warmere temperaturen en de langere dagen heeft jouw plant nu meer water nodig, om goed te kunnen groeien. Geef niet zomaar water, duw eerst met je vinger in de potgrond. Voelt die droog aan, giet dan royaal bij. Staat er na een half uur nog water in het schaaltje, giet het dan weg. Zelfs in de lente kan teveel water schadelijk zijn voor de wortels! 
 

Voedingsstoffen een must

De laatste keer dat je planten extra voeding kregen, was wellicht in september of oktober. Ze hebben nu razende honger! Meng vanaf nu wekelijks een dopje vloeibare biologische meststoffen voor kamerplanten onder het gietwater. Vanaf de zomer volstaat elke twee weken. Met vloeibare biovoeding groeien planten nooit te hard, en ontwikkelen ze zich op een natuurlijk tempo. Cactussen en vetplanten geef je aangepaste cactusvoeding.
 

Let op voor bladluizen

Bladluizen zijn dol op jonge scheutjes. Eens het warmer wordt, vermenigvuldigen ze zich vrolijk, en komen ze maar wat graag aan je kamerplanten sabbelen. Laat het niet gebeuren! Controleer je planten regelmatig, vooral aan de onderkant van de bladeren en in de oksels van de stengels en scheuten. Behandel ze met een biospray tegen bladluizen.