Overslaan en naar de inhoud gaan

Agave

Agave sp.

De agave behoort tot de vetplanten, d.w.z. dat hij grote hoeveelheden vocht kan opslaan. Deze planten zijn afkomstig uit gebieden waar het bijna nooit regent en hebben zich aangepast aan deze extreme droge weersomstandigheden. Ze slaan vocht op en verdampen bijna niets. Een super makkelijke plant dus!

De agave heeft dikke groene bladeren die door zijn variatie in soorten kan verschillen van groengrijs, groenrood tot groen met een geel randje. Afhankelijk van de soort kan de agave grote, kleine of geen stekels hebben op de bladrand.

Eigenschappen

Kleur
groen
Grootte
50
Giftig
het sap is giftig en kan huidirritatie veroorzaken
Bladeren
dik, langwerpig blad, vetplant
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De Agave kan zowel in de volle zon als in halfschaduw overleven. Je kan de plant best ergens plaatsen waar het niet te veel tocht. 

Onderhoud

De agave als kamerplant is makkelijk te onderhouden, hij heeft weinig verzorging nodig en kan een langere periode zonder water. Hij moet ook niet snel gesnoeid worden omdat hij traag groeit. 

De bladeren kunnen verkleuren als de plant teveel water krijgt. De bruine verkleuring is vooral bij de bladranden en bladpunten aanwezig. De bladeren kunnen ook verslappen en dan zet je hem best langer droog. De bladeren kunnen ook grijsachtig uitslaan als er schildluis aanwezig is op de plant. Als er schildluis aanwezig is zet je de plant best uit de tocht en verminder je de bevochtiging. 

De plant groeit zeer traag dus verpotten zal niet snel nodig zijn. Pas wanneer je merkt dat de pot echt wel te klein aan het worden is of de agave niet genoeg voeding uit de bodem kan halen ga je eraan beginnen. Voor het verpotten gebruik je speciale cactusgrond of universele grond die je aanvult met zand en/of hydrokorrels. Snijd de dode wortels en bladeren weg en plaats de agave in de nieuwe plantbak. 

Dit wist je nog niet:

De agave is afkomstig uit Mexico. Daar wordt hij gebruikt om tequila mee te maken! 

 

Afbeelding