Overslaan en naar de inhoud gaan

Bananenplant

Musa sp.

Met een bananenplant haal je echt de tropen in huis! In enkele gevallen komen er kleine bananen aan de plant. In onze huiskamers bloeit hij echter pas na 3 à 4 jaar. De bladeren zijn groot, donkergroen en leerachtig.

Eigenschappen

Kleur
groen
Grootte
500
Bladeren
groot, donkergroen, leerachtig
Zon
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De bananenplant heeft veel zonlicht nodig, hij moet in een ruimte met veel licht en ramen geplaatst worden. De plant wordt het best richting het zuiden of het westen gezet. Liefst een lagere temperatuur dan de gemiddelde kamertemperatuur.

Onderhoud

De plant heeft enorme bladeren en heeft veel zonlicht nodig. Doordat de bananenplant snel groeit is het best dat men deze plant elk jaar verpot. Gebruik ook normale potgrond en geen steentjes of andere bodems waardoor het water minder vlot naar de wortel stroomt.

De onderste bladeren van de plant zijn zeer gevoelig voor het krijgen van bruine randen. Je kan deze bruine randen niet voorkomen maar wel afknippen. Als alle bladeren een gehele vloed over zich krijgen betekend dit dat de plant teveel zonlicht heeft.

Beschadigde, verouderde bladeren sterven vanzelf af. Snoei de onderste, verouderde bladeren ook regelmatig weg. Doordat de plant snel groeit zal dit vaak moeten gebeuren. Bij rotting moet men de aangetaste delen gewoon wegsnijden. 

Dit wist je nog niet:

Ook al kan de bananenplant zo hoog als een boom uitgroeien, hij is een kruidachtige. En niet zomaar één, de bananenplant is de grootste kruidachtige plant ter wereld!

Waarom zijn bananen krom? Wanneer de vruchten beginnen te groeien worden de bloemtrossen steeds zwaarder. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de tros naar beneden gaat hangen. Dit tegen de wil van de bananen in, zij willen naar boven blijven groeien! Zo groeit de banaan krom.

Afbeelding