Overslaan en naar de inhoud gaan

Basilicum

Ocimum basilicum

Deze eenjarige, bossige plant wordt door zijn geurige, smaakvolle bladeren gebruikt als keukenkruid. De ovale of elliptische bladeren zijn glanzend. 

De bloeiperiode is van juni tot augustus, de plant bloeit met witte, kleine, buisvormige bloemen in korte aren op de basilicum.

 

Eigenschappen

Kleur
wit
Grootte
40
Bladeren
groen, glanzend, ovaal of elliptisch
Wanneer planten
mei
-
juli
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
wit, buisvormig in korte aren

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Basilicum kan op alle grondsoorten overleven zolang het een frisse, vochtige bodem is. Hij houdt van volle zon.

Dit wist je nog niet:

Wanneer we een plantje basilicum kopen in de lokale supermarkt, hopen we toch allemaal dat het plantje nog een leven zal leiden in de eigen keuken. Voor het gerecht dat op het menu staat wordt het plantje een beetje bijgeknipt. Daarna zetten we het plantje met zijn glanzende groene glorie op de vensterbank, jawel, in volle zon. Ook zijn we op de hoogte van de waterbehoefte van het plantje, dus hij wordt hier goed verzorgd. Maar toch, enkele dagen later, sterft het plantje...

Dit kan voorkomen worden! Wanneer je de nodige blaadjes geoogst hebt, haal je de kluit met wortels uit het potje. Nu ga je zien dat in dit één potje wel tot 20 kleine plantjes zitten. Geef al de plantjes wat extra ruimte. Je kan enkele in de keuken in potjes planten en enkele buiten uitplanten (tijdens de zomermaanden dan toch). In het begin gaat het plantje het even moeilijk hebben, de plantjes zijn afkomstig van kwekerijen waar ze (rotverwend) worden met voedingsstoffen om zo, zo snel mogelijk, verkocht te worden in de supermarkt. Met even geduld en goede watergift overleeft deze keer ook jou kruidenplantje. 

Afbeelding