Overslaan en naar de inhoud gaan

Boomvaren

Dicksonia antartica

De boomvaren is een gemakkelijke kamerplant met luchtzuiverende eigenschappen. De varen kan ook buiten aangeplant worden en er zijn cultivars beschikbaar die winterhard zijn tot -5°C. Met enige winterbescherming overleven ze hier prima.
 
B​oomvarens hebben een stam die ontstaan is door het in elkaar vlechten van de bladstelen en de luchtwortels. Ze leven het best in de halfschaduw en groeien traag.

Eigenschappen

Kleur
groen
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plaats de boomvaren in een lichtrijke omgeving zonder direct zonlicht.

Onderhoud

De boomvaren heeft een klein wortelgestel, daardoor kan hij jarenlang in dezelfde pot blijven.

Hij heeft steeds een vochtige bodem nodig, maar er mag geen laagje water op de bodem van de pot blijven staan. Doordat de stam bestaat uit een vergroeiing van luchtwortels, geef je best water over de stam. Het groeipunt zit namelijk bovenaan in de kruin. De stam benevelen is ook goed voor de plant. 

Je moet hem niet bijsnoeien of bijknippen en hij vermeerdert door middel van sporen. Hierdoor kan je een varen niet gemakkelijk stekken. Hij ondervindt weinig tot geen last van ongedierte. 

Dit wist je nog niet:

In de tijd van de dinosaurussen groeiden boomvarens over een groot deel van de wereld. Nu komen ze enkel in Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland in de vrije natuur voor.

Afbeelding