Overslaan en naar de inhoud gaan

Calathea

Calathea sp.

Het eerste wat opvalt aan Calathea zijn de prachtig getekende bladeren: mooie kleuren, vaak sierlijk gegolfd en gerand, met vlekken, patronen en strepen.

Op sommige typen lijken ogen te zitten, zoals op pauwenveren, vandaar de bijnaam Pauwenplant. Het blad kan alle kleuren groen zijn, som met zilver, wijnrood of grijs.

Eigenschappen

Kleur
groen
paars
tweekleurig
Grootte
40
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zet de calathea op een plaats met lichtinval, maar zonder direct zonlicht. De plant krijgt bruine randen van te veel zonlicht. De calathea staat graag op een warme plaats met enige luchtvochtigheid. Zet hem daarom niet op een plek in huis waar het tocht.
 

Onderhoud

Geef de calathea 1 keer per week water en 1 keer per maand meststof. Zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig is, zonder dat er een laagje water in de pot staat. 

Dit wist je nog niet:

Calathea komt uit de Marantaceae familie en is een oerbewoner uit het tropische regenwoud, waar het warm en vochtig is en waar de planten op beschutte maar lichte plekken groeien. Het directe zonlicht wordt door de woudreuzen weg gefilterd.

Kenmerkend voor Calathea is het sluiten van hun blaadjes als het donker wordt. Zodra het licht afneemt, is het ritselen zelfs hoorbaar in een stille kamer. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat de blaadjes doet bewegen onder invloed van licht. Ze reageren dus echt op dag en nachtwisselingen en leven zo met hun medebewoners mee.

Afbeelding