Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwerg dadelpalm

Phoenix roebelenii

Behoort tot de Araceae familie. Hij blijft klein tegenover andere palmen, maar kan toch nog 18 meter groot worden. Deze plant heeft veel licht en water nodig.

Hij heeft een stoere stam en robuuste kop. Hij kan bloemen krijgen maar dat gebeurd zelden in de woonkamer en kost de palm veel energie. 

Eigenschappen

Kleur
groen
Zon
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De dwerg dadelpalm heeft veel zonlicht nodig. Zorg dat hij zeker 5 uur direct zonlicht ontvangt. Deze plant mag wel niet in contact komen met de middagzon, omdat de oudere bladeren zo kunnen verbranden. De palm heeft steeds een vochtige bodem nodig en wordt best niet in een omgeving met veel wind geplaatst. Gebruik voor de palm universele potgrond of palmen potgrond. 

Onderhoud

Je kan deze plant regelmatige sproeien zodat hij niet uitdroogt. Zorgen dat hij zeker 5 uur per dag direct zonlicht ontvangt en dat zijn bodem altijd vochtig is. Wanneer er teveel oudere bladeren verkleurd zijn snijd je ze best af. De bruine bladranden kunnen afgeknipt worden naar voorkeur.

Een grote pot is nodig voor deze plant omdat hij veel water moet kunnen opnemen. Bij het groeien van de plant moet je hem enkele keren gaan verpotten zodat de pot steeds groot genoeg blijft. Indien er bloemen op de dwerg dadelpalm groeien knip je ze best af. Ze stelen enorm veel energie van de palm en kunnen ervoor zorgen dat er schade wordt veroorzaakt. 

De onderste bladeren van de palm kunnen geel/bruin verkleuren, dit gebeurd natuurlijk en is niet te voorkomen. Je kan de onderste bladeren altijd afsnijden door de veren naar beneden te buigen en dan zo dicht mogelijk bij de stam te snijden. Wanneer de plant teveel of te weinig water krijgt verkleuren alle bladeren geel/bruin. Als het eerder een gelige gloed is dat tevoorschijn komt op de bladeren zal het gaan over een teveel aan direct zonlicht.

Samenvouwen van de bladeren gebeurd wanneer het te warm is en dan is meer sproeien een must. Als de luchtvochtigheid te laag is of er zit te weinig water in de grond kan het zijn dat de bladeren gaan dichtknijpen. Zaag de stam van de palm nooit af want dan gaat de plant dood.

Dit wist je nog niet:

De Canarische dadelpalm produceert dadels. Dadels worden geïmporteerd vanuit de warmere streken, onder andere de Canarische eilanden.