Overslaan en naar de inhoud gaan

Echeveria

Echeveria sp.

Er bestaan wel 150 soorten Echeverias en de grootste Echeveria kan wel 50 centimeter in doorsnee worden. Wat meteen opvalt aan de Echeveria zijn de dikke, vlezige blaadjes in rozetvorm. Deze blaadjes variëren per soort in kleur van grijsgroen tot lila en roodachtig. Sommige Echeverias bloeien zelfs. Dan komen er bloeistengels uit de plant versierd met gele, oranje, rode of roze bloemetjes. 

De Echeveria behoort tot de familie van vetplanten (Crassulaceae). De dikke blaadjes, stengels en wortels van de plant hebben een belangrijke functie. Ze slaan namelijk water op tijdens het groeiseizoen. Heel slim, want zo overleeft de vetplant lange perioden van droogte in zijn geboorteland Mexico.

Eigenschappen

Kleur
groen
paars
roze
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De Echeveria houdt van een zonnige standplaats, maar gedijt ook prima op een plek in de halfschaduw. Echeveria kan je in de zomer ook prima op je terras of balkon neerzetten. ​Een combinatie van verschillende soorten Echeveria in een grote schaal geeft een prachtig en kleurrijk effect.

Cultivars (Soorten)

De Echeveria Miranda past in ieder interieur, deze is namelijk in alle kleuren verkrijgbaar.
Wist je dat er een Echeveria 'Glowing Star in the Dark'® bestaat? De plant absorbeert overdag lichtenergie en straalt die uit in het donker.

Onderhoud

De Echeveria is een vetplant, dat maakt hem ideaal voor de zomervakanties; hij kan namelijk 2 tot 3 weken zonder water. Bovendien is de Echeveria is een geknipt cadeau voor vergeetachtige types: het geeft niet als je af en toe vergeet de plant water te geven. 

Om de plant goed te laten groeien kun je ‘m het beste om de drie jaar verpotten, het liefst in de lente voor een optimaal effect.

Zitten er dode blaadjes onderaan je Echeveria? Deze krimpen vanzelf in en verdwijnen onder de plant.

Dit wist je nog niet:

Op de vlezige bladeren van de Echeveria zie je vaak een was-of poederlaag of haartjes, dit is natuurlijke bescherming tegen felle zonneschijn.

Afbeelding