Overslaan en naar de inhoud gaan

Koffieplant

Coffea Arabica

De bladeren van de koffieplant zijn glimmend en kunnen groot worden. Het is een zelfbestuivende plant die na 3 tot 5 jaar bloeit met witte geurende bloemen. Op de bloei volgen de kleine, groene vruchten die na 9 maanden rijpen roodpaars kleuren. Dan kunnen de bonen geoogst worden. Ze zijn de eerste jaren wat bitter. Het eten van de vrucht zonder dat je ze hebt geroosterd kan leiden tot misselijkheid. 

Eigenschappen

Kleur
groen
wit
Grootte
400
Zon
zon
Locatie
binnen
Extra
vruchtdragend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Deze plant heeft niet veel water nodig maar wel veel licht. Hij is dus ideaal voor in de woonkamer. Je zet hem best dicht bij een raam richting het oosten of het westen. Hij heeft geen specifieke grondsoort nodig, maar de bodem moet wel vochtig blijven. Wanneer je de plant net hebt zet je hem wat verder van het raam zodat hij niet meteen in contact komt met direct zonlicht, want dat kan schade veroorzaken. 

Onderhoud

Je kan deze plant stekken of je kan zaden planten. Bij het zaaien van de plant moet je de vrucht boven het water houden, zo kunnen waterwortels ontstaan. Daarna plant je het zaadje in potgrond. 

Zorg dat de koffieplant voldoende zonlicht krijgt op een dag en zet hem nooit op een te donkere plek. Geef hem regelmatig kleine beetjes water. Hij mag niet teveel water in één keer krijgen maar zorg wel dat de bodem altijd vochtig aanvoelt. De hoeveelheid water die je best geeft hangt van de individuele plant af. Als de bodem na twee dagen weer droog is geef je beter iets meer water.

De koffieplant moet ook regelmatig gesproeid worden zodat het vuil op de bladeren verdwijnt en de plant al het zonlicht goed kan opnemen. Als de plant teveel water krijgt gaat hij bruine bladranden krijgen en sneller verouderen.

Wanneer de omgeving van de koffieplant niet warm genoeg is, er teveel wind is of een te droge lucht is kunnen de bladeren bruin verkleuren. Wanneer de bladeren geel verkleuren is er sprake van teveel licht.

Als de plant te groot wordt kan je hem altijd snoeien. Dit gebeurd best tegen het einde van de zomer. Nadat je de stam hebt bijgesnoeid dek je deze best af met wax. 

Dit wist je nog niet:

De Coffea arabica is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Nu worden deze planten volop gekweekt in Brazilië en Colombia en zijn zij de grootste producenten van Arabica-koffie.