Overslaan en naar de inhoud gaan

Olifantenpoot

Beaucarnea sp.

De olifantenpoot is een opmerkelijke kamerboom met een mooie gegroefde, lichtbruine stam die onderaan verdikt is. Botanisch gezien is de stam een wortelknol waar bovenaan enkele bladrozetten ontspruiten. De groene bladeren zijn lang en smal.

Eigenschappen

Grootte
300
Zon
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Olifantenpoot leeft het best in een zonlichtrijke omgeving en liefst naar het westen of oosten gericht. Noorden is het minst gunstig omdat de plant dan te weinig zonlicht krijgt. 

Onderhoud

De bladeren verkleuren niet snel. Als er bladeren doodgaan worden deze vervangen door de verse bladeren bovenin de kruin van de plant. Wanneer er geen verse bladeren worden aangemaakt betekend dit dat de plant te weinig zonlicht of teveel water krijgt. Als het bladpunt bruin kleurt is er ook een teveel aan water. 

Het verpotten van de olifantenpoot hoeft niet regelmatig te gebeuren en gebeurd best in de lente of nadat je hem hebt gekocht. Het best gebruik je een grote bloempot waarin de plant nog veel ruimte heeft om te kunnen groeien.

Snoeien is niet noodzakelijk maar wel voordelig voor de plant. Dit hoeft enkel te gebeuren als de plant veel oude bladeren heeft. De bruine bladpunten die soms voorkomen kan je afknippen. 

Afbeelding