Overslaan en naar de inhoud gaan

Olijfboom

Olea Europaea

De olijfboom is wereldwijd bekend en wordt gewaardeerd omwille van zijn lekkere vruchten. Daarnaast kan ze ook doorgaan als mooie kamerplant. Het is een traaggroeiende, wintergroene boom die in de natuur wel 10 m hoog kan worden en uitgroeit met ongelofelijk mooie stamvormen, waarbij elke stam uniek is.

De grijsgroene bladeren zijn langwerpig en smal. In de nazomer verschijnen de kleine, geurende witte bloemen die later uitgroeien tot eetbare olijven. In onze streek zal de olijfboom enkel tot bloei komen na een langdurige, warme zomer. Een oudere olijfboom kan buiten geplaatst worden. Afhankelijk van de soort verdragen ze, mits enige bescherming, een temperatuur tot -7°C.

Eigenschappen

Kleur
groen
Grootte
180
Bladeren
grijsgroen, langwerpig, smal
Zon
zon
Locatie
binnen
Bloem
wit, klein, geurend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De olijfboom heeft nood aan veel zon, heel veel zon. Plaats de plant in volle zon, het liefst aan een raam gericht naar het zuiden.

Cultivars (Soorten)

De olijfboom is een plant met weinig cultivars. Verschillen in olijfbomen vind je voornamelijk in de stam. Zo heb je olijfbomen met dikke karakteristieke stammen maar ook met dunnere rechte stammen.

Onderhoud

Geef de olijfboom in de zomermaanden 2 tot 3 keer water per week. Hou er wel rekening mee dat de wortels van deze boom niet in een laagje water komen te staan. Dit kan leiden tot wortelrot. Krijgen de bladeren een geel-bruine kleur? Dan geef je de plant best wat minder water.

Afbeelding